• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En rad myndigheter ska tillsammans försöka minimera försvinnande av antalet ensamkommande flyktingbarn. Foto: TT

Ny grupp ska hjälpa försvunna flyktingbarn

Publicerad

Efter att nästan 70 ensamkommande flyktingbarn försvann i Sörmland under en treårsperiod, bildas nu en arbetsgrupp för att minimera antalet försvinnanden.

Det är länstyrelsen som fått i uppdrag av regeringen att dra samman en grupp med personer från bland annat kommuner, polis och Migrationsverket samt andra aktörer som jobbar med ensamkommande flyktingbarn.

”Vi vet att många försvinner”

Syftet är att förebygga att ensamkommande barn försvinner och att kunna agera tillsammans när det händer.

– Vi vet att många försvinner men vi vet inte vart och det finns inga riktlinjer och ingen handlingsplan, säger Ingvor Ekinge på Länsstyrelsen Sörmland.

67 barn försvann i Sörmland

Under en treårsperiod, fram till och med maj 2016, försvann 67 ensamkommande barn i Sörmland, enligt länsstyrelsens rapport ”På flykt och försvunnen”.

Som ett första steg i att starta en arbetsgrupp i Sörmland bjuder länsstyrelsen därför på måndag in socialtjänst, polis och åklagare, skolverksamhet, politiker och företrädare för HVB-hem för att informera och diskutera hur man kan arbeta för att minimera antalet ensamkommande barn som försvinner.

Gruppen startar på måndag

– Vi har pratat med kommunerna om bra personer som skulle kunna ingå i en arbetsgrupp och vi räknar med runt tio personer i gruppen som med start på måndag kan börja utarbeta hur man vill jobba och hur man kan samverka, säger Ingvor Ekinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.