Nya arrendetaxor i Strängnäs ska öka rättssäkerheten

Uppdaterad
Publicerad

Strängnäs kommun har drygt 400 arrendeavtal men saknar idag en fastslagen arrendetaxa. Ambitionen med det nya förslaget är att hanteringen av arrenden ska bli mer rättssäker samt att taxorna ska marknadsanpassas.

– Det är aldrig roligt att få en avgiftshöjning när den än kommer eller vad den än gäller, säger mark- och exploateringschef Katrina Lepschi Zettervall.

Hon kan konstaterar att kommunen har ingått en rad arrendeavtal som idag har många år på nacken. Avtalen har inte följt prisutvecklingen i samhället och anses vara alldeles för låga.

Gamla avtal och låga taxor

I utredningen som ligger till grund för det nya förslaget nämns bland annat att arrendeavtalen för vissa bryggor är väldigt låga och att det har resulterat i att arrendatorer i sin tur hyr ut bryggan för en avgift som är högre än den de betalar till kommunen.

– Vi vill ha kommunal likställighet, alla ska behandlas lika. Vi vill också ha en marknadsanpassning, för avtal som är äldre kommer då upp i rätt lägen.

Nya avgifterna införs successivt – hör mark- och exploateringschef Katrina Lepschi Zettervall svara på kritiken från kolonilottsföreningen.

Arrendeavtal i Strängnäs

Kommunen har omring 400 arrendeupplåtelser.

Det handlar om mark på allt mellan 5 och 450 000 kvadratmeter som används till exempelvis jordbruk, jakt, fiske, kolonilotter och bryggor.

För 2022 uppskattas kommunens intäkter till cirka 2,2 miljoner kronor.

Hösten 2021 påbörjades en utredning kring avtalen. Nu ligger ett förslag till taxehöjningar på politikernas bord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.