Signar Mäkitalo är smittskyddsläkare i Sörmland. Enligt honom är de nya reglerna för att stanna hemma när man bor med en coronasmittad igång i Sörmland. I klippet berättar han om vad som gäller och hur man kan få ersättning för förlorad arbetsinkomst. Foto: SVT

Nya regler för den som bor med coronasmittad igång i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

I Sörmland ska den som bor med en person som har coronaviruset vara hemma och för den som arbetar går det att få så kallad smittbärarpenning istället för lön.

För några dagar sedan kom nya nationella riktlinjer för vuxna och ungdomar som bor med någon som är smittad av covid-19. De innebär att man ska stanna hemma från jobbet ett antal dagar och att man samtidigt kan få en så kallad smittbärarpenning i stället för lön.

Fungerar inte överallt

Men för att det ska fungera så måste systemet vara förberett och enligt en rundringning som Ekot gjort är ännu inte alla regioner igång.

Coronaviruset i Sörmland

– I Sörmland har vi redan läkare som smittspårar, så det är inte så svårt att få till det, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare hos region Sörmland.

Den som är konstaterat smittad av coronaviruset ska få en kontakt med en av just nu tre smittspårande läkare.

I klippet berättar Signar Mäkitalo om hur smittspårning fungerar, vad du ska tänka på när du bor med någon som coronasmittad och hur det går till att få ersättning för förlorad arbetsinkomst när du bor med en coronasmittad och tvingas vara hemma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet