• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

En delad bild som visar två scenarier. Till vänster syns en person som står nära en rykande plats, eventuellt för att släcka en liten brand, med en kratta i handen. Till höger visas en person iförd en röd och vit säkerhetsjacka, vilket tyder på en räddnings- eller brandsäkerhetsroll.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Räddningschefen i Strängnäs tipsar om hur du säkrast eldar ditt trädgårdsavfall. Foto: SVT/ Frida Poppelier

Nya regler på gång: Då får du elda ris i din trädgård

Publicerad

Sedan debatten i våras om man får elda i sin trädgård eller inte har klimat- och näringslivsdepartementet föreslagit förändringar som ska förenkla för kommunerna.

– Det är ett sätt att få samma bestämmelser i hela landet, säger räddningschefen i Strängnäs kommun, Mårten Eskilsson.

Debatten handlade om att Naturvårdsverket tolkat ett EU-direktiv om bioavfall så att eldning av trädgårdsavfall i praktiken förbjöds.

– Sedan backade Naturvårdsverket så man fick elda ris och grenar, säger Mårten Eskilsson.

Kommuner får begränsa eldning

I regeringens förslag till ändring i avfallsförordningen slås det fast att det är tillåtet att tillfälligt elda avfall vid sitt hus om det kan göras med minimala störningar för omgivningen. Men samtidigt får kommunerna, enligt det nya förslaget, även fortsättningsvis förbjuda eller begränsa eldning av trädgårdsavfall.

Den här veckan startar de så kallade eldningsveckorna i Strängnäs kommun där man får elda trädgårdsavfall i detaljplanerade områden.

– I Strängnäs har vi eldning av trädgårdsavfall som grenar och löv i tre veckor på våren och tre på hösten för att inte störa grannarna. I andra kommuner kan det se annorlunda ut, säger Mårten Eskilsson.

Dispenskrav för majbrasor tas bort

I förslaget om hanteringen av trädgårds- och parkavfall föreslås även att kravet på dispens för förbränning av trädgårdsavfall vid allmänna sammankomster tas bort. Det vill säga majbrasor.

Förordningsändringarna föreslås träda i kraft 1 december i år.

I klippet berättar Mårten Eskilsson hur du eldar säkert i din trädgård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.