Före 2010 behövde restauranger ha ett stekbord i köket för att få servera alkohol till sina gäster. Detta krävs inte längre.
Lagändringen innebär att Eskilstunas första vegetariska restaurang med rawfood – alltså mat som inte upphettas till mer än 43 grader – kan få möjlighet att servera öl, vin och sprit.
– Jag tycker själv det är mysigt att kunna ta ett glas när jag går ut på en restaurang eller fik. Framför allt vill vi servera ekologiska viner, där är utbudet väldigt dåligt i Eskilstuna, säger Kim Javalds.
Mycket pappersarbete
Tillsammans med Victor Sund slår han snart upp dörrarna till Kvass bar och råkök på Drottninggatan. En ansökan om att serveringstillstånd har precis landat hos alkoholinspektörerna på kommunen.
– Det är mycket pappersarbete. Man måste visa bland annat visa att man har en budget och dokument från fastighetsägare, säger Victor Sund.
Tillstånd har fyrdubblats
Antalet stadigvarande serveringstillstånd i Eskilstuna har passerat 100. Det kan jämföras med mitten av 1970-talet då bara 25 ställen hade tillstånd att servera vin, öl och sprit i kommunen.
Tillstånden har ökat i hela länet. Sett till invånarantalet finns flest i Trosa (1,6 per 1000 invånare) följt av Nyköping (1,2 per 1000) och Strängnäs (1,1 per 1000).
Nya vanor
Anders Viklund, alkoholinspektör i Eskilstuna, menar att vårt konsumtionsmönster har förändrats.
– Vi går ut oftare med våra vänner, och då är det lätt hänt att man tar sig ett glas vin eller öl. Och det behöver inte längre ske på helgen utan kan vara en vanlig tisdag, säger han.
– Vi har helt klart sett en ökning av serveringstillstånden. Om det beror på ändringar i alkohollagen är svårt att säga, men det har helt enkelt funnits en efterfrågan, en marknad, säger Anders Viklund.