Bilden är delad i två. Den högra bilden visar döda granar som knäckts och fallit till marken. Den vänstra bilden är en helkroppsbild på David Lundevall som är markförvaltar på Nyköpings kommun. Framför honom står den lilla jakthunden Abbe.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur trasig skogen är i Jansstorpskogen och Strandstuvikens naturreservat i Nyköping. Foto: Fanny Asplund/SVT

Sörmland värst drabbat av granbarkborrens angrepp

Uppdaterad
Publicerad

Över åtta miljoner kubikmeter skog är angripen av granbarkborren i Sverige. Sörmland är utbrottets epicentrum vilket leder till konsekvenser för hur den sörmländska skogen kommer att se ut i framtiden. Det blir färre granar och fler lövträd.

– Sörmland är absolut värst drabbat i hela Sverige, säger Mattias Engman, skogskonsulent för Sörmland/Örebro-distriktet på Skogsstyrelsen.

Det beror enligt Mattias Engman på att det varit extra torrt och att östra Sverige fick väldigt lite nederbörd under 2018 som ledde till det stora utbrottet.

– Sen att det funnits mycket granskog, mycket gammal granskog.

Mer uppblandad skog

En av metoderna för att bekämpa granbarkborren är att avverka skogen.

I bland annat Janstorpsskogen i Nyköping har granar avverkats på grund av angrepp. För att förhindra fler angrepp kommer inga nya granar att planteras, utan man väljer att både släppa fram och plantera fler lövträd och tall. Något som kommer att göras på fler platser i kommunen.

Det lövträd som kommer att dominera är björk.

– Men även asp, ek, rönn och andra lövträd kommer förmodligen att finnas, säger David Lundevall, markförvaltare vid Nyköpings kommun.

I en mindre del av Janstorpsskogen kommer det planteras ek, bok och fågelbär.

Hör honom förklara i klippet var och hur skogen i Nyköping kan komma att förändras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.