En delad bild som visar två scener. Till vänster håller en person i en flaska rosévin som de har valt bland ett sortiment av vinflaskor i en butik. Till höger står en person framför en vägg med en skylt. Alkohol, nykerism, nykterhet, nykter, alkoholism

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är mycket festande”. Kan en vit månad vara något för universitetsstudenter i Eskilstuna? Hör dem om trenden ”Sober October”. Foto: SVT

Nykter en hel månad – så tycker studenterna i Eskilstuna om ”Sober October”

Publicerad

Under den här månaden är det många som väljer att vara nyktra för att haka på trenden ”Sober October”, som helt enkelt handlar om att låta bli alkohol under oktober månad.

– En vit månad kan absolut spela roll, säger läkaren Ludvig Cokorilo.

När nya studenter välkomnades till Mälardalens universitet i Eskilstuna nyligen blev det en hel del fest och galej, enligt 22-åriga studenten Nike Wesslund. Hon välkomnar därför en nykter period.

Hör studenterna i videon ovanför om att vara nykter en månad.

Snabb hälsoförbättring

Att vara nykter en månad kan kännas meningslöst, men enligt Ludvig Cokorilo, ST-läkare i allmänmedicin i Nyköping, kan man faktiskt se flera hälsoförbättringar på kort tid.

– Immunförsvaret förbättras ganska snabbt när man slutar dricka alkohol. Även sömnkvaliteten, blodtrycket, hjärtats pumpförmåga och sårläkning förbättras snabbt.

Myten om ett glas

Tidigare har det kommit forskning som visat på att ett par glas om dagen faktiskt har fördelar för hälsan, men enligt Ludvig Cokorilio är det en seglivad myt.

– Tidigare har det kommit studier som pekat på det men de är inte tillräckligt välgjorda. Modernare studier visar att de negativa konsekvenserna är mycket större än de positiva.

Påverkan på lång sikt

På lång sikt riskerar personer som dricker ofta att få cancer i flera olika organ, enligt Ludvig Cokorilio.

– Framförallt i munhåla, svalg och tarmkanaler men risken ökar även för bröst-och prostatacancer.

– Blocktrycket förhöjs också när man dricker och ger även en ökad belastning på hjärtat. Det ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar bland annat.

Sober October

I Sverige startades den ideella föreningen Sober October 2012 i Skellefteå med syfte att väcka samtal och reflektera över alkoholvanor. Men rörelsen och trenden finns världen över.

Källa: Soberoctober.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.