Johannes Wätterbäck, också känd som Farbror Grön, står vid sina odlingar iklädd orange fleecetröja. I händerna har han plasttråg med olika sådder. Han ser glad ut.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är kallsådd? Hör Johannes ”Farbror Grön” Wätterbäck visa och berätta hur kallsådd fungerar från sin sommarstugeträdgård i Sörmland. Foto: Otilia Bogen/SVT

Odlingsprofilen Farbror Grön om kallsådd: ”Behöver inte dalta med plantorna”

Uppdaterad
Publicerad

Mindre jobb, starkare plantor och längre säsong. Odlingsmetoden kallsådd har blivit populär för sina många fördelar.

– Man behöver inte dalta så mycket med plantorna, säger Johannes Wätterbäck, odlingsbloggaren som experimenterat med metoden sedan 1990-talet.

På fröpåsen står det ofta ”sås på friland i maj–juni” eller ”förså i såjord inomhus i februari”. Det struntar Johannes Wätterbäck i. I ett gammalt tråg för körsbärstomater bredsår han frön direkt i jord från sin kompost. När SVT är på besök i den sörmländska sommarstugan blandar han purjolök och spetskål.

– Det svåra är att komma ihåg efteråt vad jag har sått, säger han och petar ner odlingspåsen i kanten eftersom han glömt ta med sig en riktig etikett.

Experimenterat med kallsådd

Tillsammans med sambon Therés Lundén driver han sedan många år odlingsbloggen Farbror Grön och skriver böcker om odling – framför allt om kallsådd som han experimenterat med sedan många år. Fenomenet har nu växt och blivit populärt hos både hobbyodlare och proffs.

– Man kan börja i februari, eller november beroende på vad det är för gröda. Men vi kallsår i omgångar hela våren för att få plantor i olika stadier så att inte alla måste skördas samtidigt, säger Johannes Wätterbäck.

Kan vattna med snö

När intervjun görs har just snön smält bort efter den senaste vändan av aprilväder. Men finns det snö kvar brukar han använda den att vattna med, berättar han. Nu duger en vanlig vattenkanna innan tråget placeras i den soligaste pallkragen. Sen är det bara att vänta. När plantorna växt till sig planteras de om en gång, innan det är dags för slutplantering.

– Jag undrar varför man inte kallsått mer förr i tiden? Man hade ju i och för sig andra grödor förr än vad vi har idag, men det känns konstigt om man inte har experimenterat mer med sådden, säger han fundersamt.

I klippet ovan berättar ”Farbror Grön” mer om kallsådd och vad du ska tänka på om du vill prova metoden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.