På fröpåsen står det ofta ”sås på friland i maj–juni” eller ”förså i såjord inomhus i februari”. Det struntar Johannes Wätterbäck i. I ett gammalt tråg för körsbärstomater bredsår han frön direkt i jord från sin kompost. När SVT är på besök i den sörmländska sommarstugan blandar han purjolök och spetskål.
– Det svåra är att komma ihåg efteråt vad jag har sått, säger han och petar ner odlingspåsen i kanten eftersom han glömt ta med sig en riktig etikett.
Experimenterat med kallsådd
Tillsammans med sambon Therés Lundén driver han sedan många år odlingsbloggen Farbror Grön och skriver böcker om odling – framför allt om kallsådd som han experimenterat med sedan många år. Fenomenet har nu växt och blivit populärt hos både hobbyodlare och proffs.
– Man kan börja i februari, eller november beroende på vad det är för gröda. Men vi kallsår i omgångar hela våren för att få plantor i olika stadier så att inte alla måste skördas samtidigt, säger Johannes Wätterbäck.
Kan vattna med snö
När intervjun görs har just snön smält bort efter den senaste vändan av aprilväder. Men finns det snö kvar brukar han använda den att vattna med, berättar han. Nu duger en vanlig vattenkanna innan tråget placeras i den soligaste pallkragen. Sen är det bara att vänta. När plantorna växt till sig planteras de om en gång, innan det är dags för slutplantering.
– Jag undrar varför man inte kallsått mer förr i tiden? Man hade ju i och för sig andra grödor förr än vad vi har idag, men det känns konstigt om man inte har experimenterat mer med sådden, säger han fundersamt.
I klippet ovan berättar ”Farbror Grön” mer om kallsådd och vad du ska tänka på om du vill prova metoden.