• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hör enhetschefen Caroline Östlund om varför hemsjukvården har haft mycket inhyrd vårdpersonal. Foto: SVT

Så har hyrsköterskor bytts ut mot fast anställda i hemsjukvården i Nyköping

Publicerad

Under de tre senaste åren har kostnaden för inhyrd vårdpersonal inom hemsjukvården i Nyköpings kommun ökat kraftigt. Därför startades ett rekryteringsprojekt i våras som resulterat i att elva sjuksköterskor anställts av kommunen.

– Vi behövde ta ett nytag kring rekryteringen, säger Caroline Östlund, enhetschef för hemsjukvården.

Hon beskriver rekryteringsprojektet som ett lagarbete där flera funktioner varit inblandade. Kommunen har varit aktiv på sociala medier för att locka fler sjuksköterskor att vilja arbeta inom hemsjukvården. Caroline Östlund betonar att medarbetarna själva har jobbat aktivt för att rekommendera sin arbetsplats.

– Resultat är över förväntan, vi har lyckats anställa flera nya kollegor, säger hon.

Dyrt med inhyrd personal

2019 var kostnaden 2,7 miljoner för inhyrd vårdpersonal inom hemsjukvården. I år hade den siffran ökat till nästan tio miljoner.

Det är dubbelt så mycket dyrare för kommunen att anställa sjuksköterskor genom ett bemanningsföretag än att ha de anställda hos sig.

Inte lyckats tidigare

Men varför har ni inte försökt fastanställa personal tidigare?

– Vi har jobbat med rekrytering under flera år men inte riktigt lyckats. Det är nu när vi tagit ett samlat grepp kring frågan som vi ser att resultatet har kommit, säger hon.

I klippet ovan får du veta varför kostnaderna har ökat och hur de ska arbeta för att kostnaderna inte ska skena iväg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.