En sjuksköterska står på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Då känner man sig väldigt liten som sjuksköterska” – hör Sara Karlsson Stjärnberg om situationerna som oroar henne. Foto: Jennifer Berg Eidebo/SVT

Oro för underbemanning på Kullbergska – efter Vårdförbundets blockad

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen gick Vårdförbundet ut i blockad. På Kullbergska sjukhuset i Katrineholm är känslorna blandade.

– Vi har stått inför många kriser, det känns som att saker bara avlöser varandra, säger sjuksköterskan Sara Karlsson Stjärnholm.

Under torsdagen blev Vårdförbundets blockad faktum, vilket bland annat innebär att fackförbundets medlemmar inte kommer att arbeta övertid, om deras arbete inte bedöms vara oumbärligt för verksamheten – så kallat skyddsarbete.

– Det är tanken, att man inte ska jobba övertid. Men skyddsarbete tolkas olika av arbetsgivare och av Vårdförbundet. Arbetsgivaren har tolkningsföreträde så om de säger att du ska jobba så ska du lyda, säger Sara Karlsson Stjärnholm.

Skyddsarbete gäller på Kullbergska under fredagen och helgen, vilket innebär att sjuksköterskor har kallats in till arbete med kort varsel.

Skapar oro

Sara Karlsson Stjärnholm berättar att många på Kullbergska sjukhuset uppskattar att Vårdförbundet tar ställning för medarbetarna. Men det finns också en oro, speciellt med tanke på den underbemanning bland undersköterskor som redan råder på sjukhuset.

Anmälan om arbetsmiljö avvisad

I januari gjordes en så kallad 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket på grund av underbemanningen. Arbetsmiljöverket har valt att inte gå vidare med fackförbundet Kommunals anmälan, utan i stället ska det göras en inspektion.

Sara Karlsson Stjärnholm berättar att sjukhuset har förstärkts med en undersköterska.

– Men undersköterskorna jag har pratat med känner fortfarande samma oro kring sin situation. Vi löse det med sjuksköterskor, nu får inte sjuksköterskor hjälpa till på samma sätt på grund av blockaden.

Så påverkas patienterna

Enligt Region Sörmland kan planerade operationer ställas in på grund av blockaden.

Sara Karlsson Stjärnholm berättar att man även kan komma att märka av situationen på akuten på Kullbergska.

– Arbetsgivaren vill att det inte ska ha en stor effekt på patienterna. Men om en person ska stå ansvarig för fler patienter så kommer man få prioritera. Så ska det vara på en akutmottagning, men känslan kommer inte vara lika god när man vet att det hade kunnat vara bättre om vi hade varit fler.

Hör Sara Karlsson Stjärnholm berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.