Ostlänken ett arkeologiskt storprojekt

Uppdaterad
Publicerad

Bygget av Ostlänken påverkar inte bara dagens människor, utan även spåren efter våra förfäder.

Starten för bygget av ostlänken väntas komma igång vid hösten 2017.

Men innan dess kommer det krävas enorma arbetsinsatser av arkeologerna.

– Det kommer att bli ett av de största arkeologoska projekten som vi har haft i landet, säger Per Gustafsson, arkivarie på Länsstyrelsen Sörmland.

Fornfynd från äldre stenåldern

Sörmland är ett av Sveriges mest fornminnestäta landskap. De första bosättningarna gjordes för 10.000 år sedan då Sörmland fortfarande var en del av Östersjöns ytterskärgård. Med lite tur kan det alltså finnas fornfynd här från den äldre stenåldern.

Framförallt i trakterna runt Kolmården, Stavsjö och Ålberga där bergen forfarande stack upp som små öar längs kusten.

– Det är i de delarna som vi räknar med att det finns lämningar från de allra äldsta delarna av stenåldern. De ligger högt idag, men låg i strandlinje då, säger Per Gustafsson.

Hembygdsföreningen protesterar

Det finns idag över 20.000 kända fornlämningsplatser registrerade runt om i Sörmland. Området runt Sjösa utanför Nyköping vittnar om tidiga bosättningar.

Och nu när den planerade Ostlänken kan komma att skära rakt igenom det historiska landskapet så protesterar hembygdsföreningen.

– Jag tycker det ska bevaras som det är. Vi ska kunna gå där och känna historiens vingslag, säger Kerstin Jonasson, ordförande för Svärta hembygdsförening.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.