Den nya kamerabevakningslagen öppnar upp för kommuner att enklare sätta upp kameror i brottsförebyggande syfte.
Katrineholms kommun har redan inlett ett samarbete med polisen för att komplettera de redan befintliga kamerorna. Men i Nyköping finns inte en enda kommunal kamera.
– För vår del är det viktigast att alla verktyg som behövs för trygg verksamhet i kommunen och för trygga medborgare finns tillgängliga. Det gäller även kameraövervakning men hittills har det inte bedömts som nödvändigt, säger kommunalrådet Urban Granström (S).
En halv miljon för krossade skolfönster
Flera av kommunens skolor och den stora idrottsanläggningen Rosvalla har dock efterfrågat kameraövervakning. Sedan högstadieskolan Alpha öppnades upp för fyra år sedan har det anmälts 27 fall av skadegörelse till en kostnad på närmare en halv miljon kronor. Dessa gäller enbart skadegörelse på skolans fasad.
– Det är lönsamt att sätta upp övervakningskameror på de platser där skadegörelse har överstigit 200 000 kronor. Och det är ju våra skattepengar som går till skadegörelse och därför tycker jag att det kan vara värt att göra den investeringen, säger Eva Johansson, säkerhetssamordnare på Nyköpings kommun.
M kräver politisk prioritet i kamerafrågan
Efter flera anlagda bränder på Nyköpings högstadium lämnade Moderaterna i Nyköping in ett förslag om att sätta upp övervakningskameror. Den styrande majoriteten sa dock nej.
– Det finns möjlighet att sätta upp kameror men då måste verksamheten bedöma om man tycker att det är det mest verkningsfulla för att skapa trygghet på en arbetsplats, säger Urban Granström.
Moderaterna anser dock att politiken behöver ta en tydlig ställning i frågan.
– Vi ser naturligtvis att skolpersonalen har ett stort ansvar för tryggheten på skolan. Men som politiker är man ytterst ansvarig för att skapa förutsättningar för det, säger Anna af Sillén (M), oppositionsråd.
Kommunen ska testa kamerabevakning
Urban Granström menar att det tidigare saknats rutiner kring kameraövervakning. Något som nu finns på plats.
I höst drar kommunen igång ett projekt där så kallade skyddskameror som registrerar rörelse ska sättas upp på kommunala byggnader. På så sätt vill man stoppa klotter, men om kameror blir vanliga i Nyköping eller inte efter att den nya kamerabevakningslagen trätt i kraft den 1 augusti återstår att se.