Skavsta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Problem hos flygplanstillverkaren Airbus har slagit mot trafiken på Skavsta. Så hanterar ledningen raset i antal passagerare – hör tillförordnade vd:n. Foto: SVT Grafik

Passagerartapp på Skavsta flygplats: Halvering på ett år

Uppdaterad
Publicerad

Antalet passagerare som flyger via Skavsta flygplats har minskat kraftigt jämfört med förra året – det visar färska siffror från Transportstyrelsen.

Under juni månad 2023 var det totalt 68 457 passagerare som flög via Skavsta flygplats utanför Nyköping. Samma siffra för 2024 var 33 479 enligt Transportstyrelsens siffror.

Mönstret ser likadant ut när man tittar på hela det första halvåret 2024, en halvering jämfört med samma period i fjol. Totalt reste 176 872 via flygplatsen till och med juni.

Motorer ska inspekteras

Huvudanledningen till raset är, enligt ledningen för Skavsta flygplats, att flygplanstillverkaren Airbus kallat in hundratals plan för inspektion av motorerna.

Från Skavsta är det sedan ett par år tillbaka flygbolaget Wizzair som har huvuddelen av avgångarna och de använder Airbus-plan.

– Det här är ju inte något som drabbat bara Wizzair utan det är ett globalt fenomen, säger Joakim Lindholm, tillförordnad vd vid Skavsta flygplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.