Patienten Susanne Lindstrand står framför vårdcentralen och blir intervjuad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad tänker patienterna om att Vårdcentralen Gallerian kan läggas ned och vad händer med dem sen? Få svaren i klippet ovan. Foto: SVT

Det händer med patienterna när vårdcentralen Gallerian i Eskilstuna stängs

Uppdaterad
Publicerad

På vårdcentralen Gallerian har man omkring 3 600 patienter som berörs av en eventuell nedläggning. Patienten Susanne Lindstrand har provat flera andra vårdcentraler i Eskilstuna och är nöjd med Gallerian.

– Jag tycker att det har varit ganska rörigt när man varit på andra vårdcentraler, säger hon.

Gallerian är en av flera vårdcentraler i länet som utretts för nedläggning. Enligt Anna Ormegard, divisionschef för primärvården, är det just den vårdcentralen som är lättast att lägga ned utifrån både ett ekonomiskt perspektiv men även ur ett patientperspektiv. Vårdcentralen har lägst antal patienter och det finns även flera närliggande vårdcentraler i Eskilstuna.

– Skulle man lägga ner en vårdcentral som ligger ensam i en kommun skulle alla patienter behöva resa längre, säger hon.

Ekonomisk kris i Region Sörmland

Enligt förslaget ska vårdcentralen Gallerian läggas ned och avvecklas senast den 1 februari 2024. De 3 600 listade patienterna ska då få andra vårdcentraler. Och bland de patienter som SVT Nyheter Sörmland träffar finns det ett missnöje för en eventuell nedläggning.

Hör vad patienterna tänker om förslaget och vad som händer med dem om vårdcentralen läggs ned i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris i Region Sörmland

Mer i ämnet