Per-Christer Andersson tycker att stadsmissionen gör ett bra jobb. Foto: Björn Gustavsson/SVT

”Viktigt med en gemenskap utan droger”

Uppdaterad
Publicerad

När Per-Christer Andersson började dricka fastnade han nästan omedelbart. Idag har han varit nykter sen 2012, och vet hur svårt det är att ta sig ur ett missbruk – av flera anledningar.

Hela livet har Per-Christer levt i Eskilstuna, och han föddes bredvid det gamla sädesmagasinet på andra sidan ån från stadsmissionen 1954. När han väl närmade sig vuxen ålder började han dricka alkohol.

– Det var inget svårt för mig att bli fast direkt. Alkoholen är den värsta drogen som finns ur de flesta hänseenden. Dessutom är det en inkörsport till alla andra droger, säger Per-Christer Andersson.

LÄS MER: Allt fler söker hjälp hos stadsmissionen

Alkoholen ledde till hasch som ledde till amfetamin. Efter ett tag blev han även hemlös och det var då han kom i kontakt med stadsmissionen för första gången.

– Jag minns att jag då fick bo på härbärget. Idag bor jag i ett sådant här trygghetsboende. I dessa tider ska man vara glad att ha tak över huvudet oavsett problem.

Större chans idag

Per-Christer Andersson tror att missbrukare har större chans idag att ”klara sig” även om han ser att missbruket kryper ner i åldrarna. Han anser att stadsmissionen och Diakonicenter är bra eftersom det skapar en gemenskap som inte kretsar kring droger.

– Jag ser att det är många yngre som kommer hit och jag tycker det är bra så att man kan fånga upp dem i en annan verksamhet.

Han menar att det svåraste med att bli fri från droger är den isolation man vanligtvis utsätts för.

– Man kan bli fysiskt väldigt, väldigt ensam. Om du slutar när hela din gemenskap missbrukar. Här på stadsmissionen byggs en annan gemenskap oavsett vilka problem du har. Den gemenskapen är det viktigaste för de flesta människor här.

Adhd-diagnos

Idag har Per-Christer Andersson blivit diagnostiserad med adhd vilket glädjer honom.

– I  början på året fick jag min diagnos vilket är jätteskönt. Det förklarar en hel del och jag är tacksam över den medicin jag får. Det gör att jag fungerar väldigt mycket bättre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.