Per Särnqvist i Vingåker har genomlidit en svår tid med prostatacancer. Något som varit mycket påfrestande för både honom själv och hans närstående.
– Det var tårar och många frågor: ”Är min tid begränsad – och hur ska det gå för familjen?”
Blodförgiftning
Efter en operation är han idag fri från cancern. Men det kunde ha gått riktigt illa – och inte bara på grund av cancersjukdomen.
Sommaren 2018, när Per skulle göra en biopsi för att avgöra om han verkligen hade cancer, ledde undersökningen till att han fick in tarmbakterier i blodet och han fick en livshotande blodförgiftning.
Kritisk
– Man för in ett instrument som har mellan åtta och tolv nålar så man får spridning på detta vävnadsprov. När man penetrerar tarmväggen med en nål, så får man i den sämsta av alla världar med dig bakterierna i ändtarmen, säger Per.
Idag är han mycket kritisk till den metod som ofta används för att genomföra undersökningen. Speciellt eftersom det finns alternativa metoder där man exempelvis inte går in med nålen via tarmen.
I Skåne har dessutom ett forskarlag nu tagit fram en ny slags nål som ska minska risken för att bakterier följer med vid en provtagning.
I klippet berättar Per om sin upplevelse och hur han ser på undersökningen som gav honom blodförgiftning.
Stöd för drabbade av prostatacancer
Runt om i landet finns lokala prostatacancerföreningar som tillsammans har cirka 12 000 medlemmar. Föreningarna ger rådgivning och fungerar som ett stöd för dem som drabbats av prostatacancer och deras närstående.
Prostatacancerföreningarna samlas under riksorganisationen Prostatacancerförbundet, men är självständiga.
Här hittar du din närmsta förening: prostatacancerforbundet.se/om-oss/patientforeningar/
Källa: Prostatacancerförbundet