Enligt Lex Sarah-rapporten har anställda på boendet haft sexuella relationer med klienter. Foto: arkivbild/Stina Stjernkvist/TT

Larmet: ”Personal har sex med klienter på boende i Nyköping”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en lex Sarah-rapport från en enhet inom Nyköpings kommun har anställda på ett boende haft sexuella relationer med klienter. Ärendet utreds nu av IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Det var i slutet av augusti i år som personal på en enhet i Nyköpings kommun gjorde en lex-Sarah-rapport gällande en annan kommunal enhet.

Enligt rapporten har flera i personalgruppen på ett boende inlett sexuella relationer med olika klienter. Något som ska ha upprepats och enligt anmälarna eskalerat på senare tid.

– Jag känner till tre händelser under några års tid och det ska ha handlat om personer som jobbat timmar. Vid varje tillfälle när det har uppdagats har vi valt att inte fortsätta anlita vikarierna, säger Glenn Andersson, verksamhetschef för individ- och familjeomsorgen i Nyköpings kommun.

Drabbade i beroendeställning

Anmälarna påpekar att de utsatta klienterna är i beroendeställning, och beskriver att konsekvenserna bland annat kan bli brist på tillit till personalens professionalitet, trauma och stigmatisering. Vidare skriver man att ”vi som personal känner oro inför att rekommendera boendet”.

– Att det överhuvudtaget förekommit är fullständigt oacceptabelt. Jag har ställt frågor om det till exempel finns en slags tysthetskultur, men jag har inte fått belägg för sådana hypoteser, säger Glenn Andersson.

Problemen kvarstår

I anmälan står det även att personal som ska ha utsatt klienter sexuellt har fått lämna. Men anmälarna menar att detta inte är tillräckligt ”då det fortgår och eskalerar med ny personal”.

– I min värld finns ingen person kvar i verksamheten som gjort sig skyldig till sexuella relationer. Det har varit några händelser under ett antal år, det sticker vi inte under stol med. Att det överhuvudtaget förekommit är fullständigt oacceptabelt, säger Glenn Andersson.

Händelsen anmäld till IVO

Lex Sarah-rapporten ledde till en utredning som pågår just nu. Samtidigt har ordförande för socialnämnden anmält händelsen till Inspektion för vård och omsorg, IVO.

– Jag har lyssnat på enhetschefen och det är så vi har jobbat med frågan hittills. Det har jag nöjt mig med. Med facit i hand skulle vi ha agerat annorlunda. Det är det jag hoppas att vi får hjälp med nu under utredningen, säger Glenn Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.