Glas på marken efter en skjutning i Årby. En polisbil står i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Camilla Helgesson berätta om ett eventuellt samband mellan skjutningarna – och hennes uppmaning till Eskilstunaborna. Foto: Jennifer Berg Eidebo/SVT

Polisen efter skjutningarna i Eskilstuna: Kan bli aktuellt med säkerhetszon

Uppdaterad
Publicerad

En man i 35-årsåldern är skjuten till döds, och ett halvt dygn senare skjuts ännu en person, en man i sena tonåren. Nu utreder polisen om det finns ett samband.

Mannen som fördes till sjukhus efter lördagens skottlossning ska inte vara allvarligt skadad uppger hans familj för polisen. Nu är polisen inne i en intensiv utredningsfas efter de båda skjutningarna, berättar Camilla Helgesson, chef på utredningssektionen vid polisen.

– Vi har hittat en del teknisk bevisning som vi har skickat iväg, vi väntar på att få svar på det. Annars är det gängse utredningsarbete som pågår.

Skjutningar i Eskilstuna

På söndagseftermiddagen fanns ingen misstänkt i något av ärendena.

Utesluter inte säkerhetszon

Biträdande lokalpolisområdeschef Robert Åkerström säger att det kan bli aktuellt att införa en säkerhetszon i Eskilstuna, alltså att polisen får utökade befogenheter att bland annat kroppsvisitera personer och söka igenom fordon utan konkret brottsmisstanke. Vilka områden det skulle gälla och i vilken omfattning är för tidigt att säga.

– Det är ett verktyg som vi överväger. Syftet är att förhindra fler våldsbrott, säger Robert Åkerström.

Polisen väntas fatta beslut om säkerhetszon i Eskilstuna i början av nästa vecka.

Hör Camilla Helgesson berätta mer om ett eventuellt samband mellan skjutningarna i klippet ovan.

Den lille havfrue i gucci-keps och Martin Melin. Orden zon emellan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad har Danmark och Gucci-kepsar med visitationszoner att göra? I videon får du en sammanfattning av den nya lagen och debatten kring zonerna – på 60 sekunder. Foto: Storyblocks/Texturelabs/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningar i Eskilstuna

Mer i ämnet