Thomas Bergqvist, kommunpolis i Eskilstuna: ”Det är inte ok, i Sverige ska man få utöva vilken religion som helst utan att antastas för det”. Foto: SVT

Fem moskéer i Sverige utsatta för samma hot och hat

Uppdaterad
Publicerad

I tisdags utsattes Eskilstuna Stora Moské för hatbrott i form av ett ofredande när de tog emot ett hotbrev med ett vitt pulver i. Vid ungefär samma tidpunkt utsattes ytterligare fyra moskéer runtom i landet för liknande brott.

Det handlar om moskéer i Göteborg, Stockholm, Luleå och Malmö.

– Som vi förstår var det både ett likadant meddelande och ett pulver som de andra moskéerna tog emot, säger Anas Deneche, kommunikationsansvarig vid Eskilstuna Stora Moské, som varit i kontakt med de andra moskéerna.

Dådet i Frankrike kan ha spelat roll

Hatbrott kan vara av olika karaktär. Det kan handla om skadegörelse, ofredande eller hot i form av en försändelse. Det som är gemensamt är att hatbrott prioriteras i polisens arbete. Nu hoppas polisen att en misstänkt person kommer att gripas i det här ärendet.

– Vi har en bra samordning i landet mellan regionerna där de som jobbar med underrättelse kommer att prata med varandra. I det här fallet måste vi göra tekniska undersökningar på försändelserna för att se om vi kan komma vidare, säger Thomas Bergqvist, kommunpolis i Eskilstuna.

– Man kan dra en slutsats att sådana här grejer händer med hänsyn till vad som händer i vår omvärld. Det har hänt en del saker nere i Frankrike, och sådant ekar, säger han.

Stort mörkertal

Enligt polisen i Eskilstuna är det inte så vanligt att det kommer in anmälningar om liknande hot som drabbade moskén. Samtidigt tror polisen att det finns ett stort mörkertal. Något som bekräftas av Eskilstuna Stora Moské.

– Det kan vara av rädsla att synas i det offentliga. Att synas i media kan kanske uppmärksamma personer som har mer våldsamma idéer och därför anmäler inte alltid moskéerna hot och hat som riktats mot dem, säger Anas Deneche.

Moské i Eskilstuna fick hotbrev med vitt pulver 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.