En man, Per Tängerstad, projektledare, står i en tom lokal i Eskilstuna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Per Tängerstad, projektledare, om läget för det tilltänkta polishuset och Christer Sjöqvist vid polisen om varför arbetet dragit ut på tiden. Foto: Aymen Mussa/SVT

Polishus i Eskilstuna försenat igen – fastighetsägaren hotar dra sig ur

Uppdaterad
Publicerad

Det nya polishuset i Eskilstuna skulle vara redo för inflytt i höst – men ännu har inget bygge dragit igång. Nu hotar fastighetsägaren med att dra sig ur avtalet och hitta andra hyresgäster om polisen inte snart ger grönt ljus.

Det är till Assas tidigare lokaler på över 30 000 kvadratmeter som polisen skulle ha flyttat till i höst. Avtalet tecknades för fyra år sedan. Men lokalerna är fortsatt tomma och polisen är kvar i ett av Sveriges äldsta polishus, som byggdes 1958.

Och nu börjar tålamodet hos fastighetsägaren Capman ta slut.

– Vi väntar på besked från polisen. Om inget händer kommer vi att hitta någon annan hyresgäst, säger Per Tängerstad, projektledare.

”Finns en bitterhet hos många”

Poliser som SVT pratat med vittnar om en bristfällig arbetsmiljö i dagens lokaler. Det handlar om dålig ventilation, värmeproblem under sommaren och trängsel som gjort att polisen även tvingas hyra andra lokaler i Eskilstuna.

– Alla tycker att det är för trångt, det finns en bitterhet hos många, säger en polis som vill vara anonym.

Christer Sjöqvist, tidigare lokalpolisområdeschef och med i projektgruppen för det nya polishuset, säger att han förstår kritiken.

– Det är bara att bekräfta. Jag har själv jobbat i Eskilstuna i många år och jag vet hur vi tänker i huset.

Vill få ned kostnaden

Polisen skrev ett hyresavtal på 15 år med fastighetsägaren år 2020. Årshyran i det nya huset skulle bli cirka 50 miljoner kronor om året – vilket är över 30 miljoner kronor mer än vad man betalar för dagens polishus och ytterligare lokaler som hyrs i Eskilstuna.

Något som polisen tyckt varit för dyrt – det är bland annat därför polisbygget inte kommit igång då man arbetar med att hitta nya sätt att effektivisera bygget på. Polishuset i Eskilstuna skulle bli Sveriges nionde dyraste.

– Under resans gång har vi gjort justeringar där vi konstaterat att byggkostnaden dragit iväg och att det varit för dyrt – men vi har inte tagit bort något behov när vi justerat grundritningen, säger Sjöqvist.

Tidigare polishus stoppades

Redan 2009 lovade dåvarande länspolismästaren att ett polishus skulle stå klart 2013 vid Mälarsjukhuset – men upphandlingen avbröts. Dels på grund av att polisen ansåg att det blev för dyrt, dels för att polisen stod inför en omorganisation.

Vad är det som säger att det här inte kommer sluta som sist?

– Jag kan inte garantera någonting för jag sitter inte på beslutsmandatet, men behovet av lokaler är än högre idag än det var då och då fanns redan behov, säger Christer Sjöqvist.

Det är okänt när polishuset kan bli klart men om fastighetsägaren snart får grönt ljus är den nya prognosen satt till sent in i 2027.

De 10 dyraste polishyrorna i landet (per år)

1. Polishuset Kungsholmen – 371 miljoner (Stockholm)

2. Polishuset Ernst Fontells plats – 106 miljoner (Göteborg)

3. Polishuset Porslinsgatan – 104 miljoner (Malmö)

4. Polishuset Solna – 97 miljoner (Stockholm)

5. Polishuset Vattentornsvägen – 58 miljoner (Kristianstad – pågående bygge)

6. Polishuset Berga allé – 57 miljoner (Helsingborg)

7. Polishuset Fleminggatan – 54 miljoner (Stockholm)

8. Polishuset Ridvägen – 54 miljoner (Umeå)

9. Polishuset Vintergatan – 52 miljoner (Eskilstuna – ej påbörjat bygge)

10. Polishuset Vevaxelgatan – 43 miljoner (Malmö)

Källa: Ekonomistyrningsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.