Tågtrafiken igång på Svealandsbanan – kan bli följdförseningar

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit problem i tågtrafiken på Svealandsbanan vid Eskilstuna under fredagen.

Strax innan klockan 16 var tågsträckan öppen för trafik.

Det var förseningar i tågtrafiken under fredagen på grund av ett spårfel mellan Eskilstuna och Kungsör/Kvicksund. Det påverkade trafiken mellan Uppsala och Örebro samt Sala och Linköping.

– De misstänker att det är en solkurva mellan Eskilstuna och Folkesta, då kör man inte där för då är risken att det blir urspårningar, säger Katarina Wolffram vid Trafikverket.

Personal har avsynat banan och hittade ingen solkurva. Senare under fredagen rapporterades en smäll in vid körning på platsen, vilket också kontrollerades.

– Det var förmodligen makadam eller grus gjorde att det small till i tåget, men det fordonet kommer att ses över, säger Magnus Alm vid Trafikverket.

Vid klockan 16 var tågsträckan öppen igen, men det kan förekomma följdförseningar för vissa tåg.

En kurva på en järnvägsräls

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Solkurvor kan skapa stora tågproblem. Se klippet och ta del av vad en solkurva är och när det uppstår på tågrälsen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.