Hör brandingenjören Viktor Danielson förklara varför elbilsbränder är svårsläckta, och vad statistiken säger om bränder i elbilar jämfört med bensin- och dieselbilar. Foto: SVT/läsarbild Wilma Granberg Bergstén

Räddningstjänsten om elbilsbränderna: ”Kan bli vanligare”

Uppdaterad
Publicerad

Efter de två senaste elbilsbränderna i Eskilstuna tror nu räddningstjänsten att det kan bli vanligare att bränder inträffar eftersom elbilar blir allt mer populära att äga.

– Det säljs fler och då får vi också fler som är inblandade i bränder, säger brandingenjören Viktor Danielson.

Igår kväll fick räddningstjänsten åka ut till Odlaren i Eskilstuna efter att en elbil börjat brinna under laddning. Det är den andra elbilsbranden i Eskilstuna på bara några veckor.

Den här typen av bränder är komplicerade för brandmännen att släcka. Viktor Danielson berättar att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har tagit fram rutiner för hur räddningstjänsten ska tänka när man åker ut på den här typen av larm.

– Det pågår även försök med olika typer av brandfiltar som kan kväva elbilsbränder. Utomlands har man på vissa ställen köpt in containrar som man kan sätta ner bilarna och fylla med vatten eller släcka, säger han.

Kika på klippet ovan för att höra brandingenjören Viktor Danielson förklara varför elbilsbränder är svårsläckta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.