Foto: Lasse Modin/SKB

Radioaktivt avfall från Studsvik skickas tillbaka – var farligare än väntat

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals tunnor med radioaktivt avfall från Studsvik som förvarats i Forsmark visade sig vara farligare än man tidigare trott, enligt P4 Sörmland. Nu står det klart att tunnorna ska tillbaka till Studsvik, där man planerar att bygga ett nytt mellanlager för dem.

Svensk kärnbränslehantering, SKB, planerar att skicka tillbaka 2 800 tunnor med radioaktivt avfall till Studsvik från slutförvaret i Forsmark, rapporterar P4 Sörmland. Detta efter att misstankar uppstått om att tunnorna har förvarats felaktigt sedan slutet på 1900-talet.

– Avfallet uppfyller inte de specifikationer vi har och därför tar vi upp det, säger Peter Selting, chef för SKB:s avdelning för säkerhet, kvalitet och miljö, till radion.

Uppdagades efter granskning

Tunnorna är en del av de cirka 10 000 tunnor som från Studsvik som förvaras i ett förslutet bergrum beläget 50 meter under havsbotten.

Misstaget uppdagades efter att företaget Svafo gått igenom avfallet från Studsviksanläggningen, som visade sig innehålla farligare ämnen än vad som tidigare var känt. Det innebär att det kan finnas otillåtna långlivade radioaktiva ämnen i slutförvaret som på sikt kan innebära risk för människors hälsa om man skulle göra intrång i bergrummet.

Nu är parterna överens om att avfallet ska skickas tillbaka till Studsvik, där man kommer att bygga ett nytt mellanlager.

Hör mer om hur forskarna vill varna framtiden för vårt kärnavfall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.