Kravet skulle träda i kraft 1 januari 2025 och har mött mycket kritik under hösten.
Folkparker, idrottsföreningar och religiösa församlingar har i många fall varit tveksamma till nyttan, med argumentet att stolparna inte kommer att nyttjas i tillräckligt stor utsträckning för att motivera den kostnad på tusentals kronor som investeringen skulle innebära.
Efter kritiken har regeringen backat. Enligt ett omarbetat förslag är ideella föreningar och trossamfund undantagna.
Behöver pengarna till annat
Det välkomnas av Stenkvista-Ärla församling i Eskilstuna som menar att en laddstolpe hade kostat mer än den smakat, och att det är bättre att lägga pengarna på annat.
– Kan man det är det fantastisk att kunna möjliggöra för laddning, men har man andra ekonomiska förutsättningar är det kanske inte det vi ska göra primärt, säger kyrkoherden Magnus Ludvigson.
– Vi måste kunna bedriva vår grundläggande verksamhet som gudstjänst, diakoni och mission.
Det förslaget är nu ute på en remissrunda och beslut väntas senare i november.
Vill se förslag baserat på omsättning
En av remissinstanserna är Gröna mobilister. De håller med om att förslaget inte var tillräckligt bra i sin dåvarande utformning, men tycker att det breda undantaget som nu föreslås inte heller är tillräckligt genomarbetat.
De hade velat se ett förslag baserat på omsättning.
– Det finns många ideella organisationer som omsätter mycket pengar och som skulle kunna ha råd med en laddstolpe, säger Christoffer Aalhuizen, vid Gröna Mobilister.
I videoklippet ovan: Följ med till parkeringen i Stenkvista där kyrkoherden välkomnar förslaget till undantag.
Nya kravet på laddstolpar
Kraven om laddstolpe ska vara uppfyllda senast den 1 januari 2025 och innebär följande:
• Uppvärmda byggnader som inte är bostadshus och som har fler än 20 parkeringsplatser i byggnaden eller på tomten ska ha minst en laddningspunkt för elfordon.
• För företag, bostadsrättsföreningar eller andra organisationer kan det finnas möjlighet att få bidrag via Naturvårdsverket.
Källa: Boverket