Man står utanför kyrka, laddsladd till bil

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du vad det nya kravet på laddstolpar innebär för Svenska kyrkan i Jönköping. Foto: Johannes Tolf/SVT

Nya lagkravet om laddstolpar – en utmaning för företagare och kyrkor

Publicerad

Den 1 januari 2025 ska alla parkeringar i Sverige med fler än 20 platser ha laddstationer. Det är en ekonomisk utmaning för flera aktörer, bland en del butiker och kyrkor.

För Svenska kyrkan i Jönköping innebär det nya lagkravet att de måste installera laddstolpar vid Järstorps kyrka, Skogskyrkogården och Östra kyrkogården.

Johannes Ekholtz, fastighetschef i Jönköpings församling, ser positivt på att kyrkan bidrar till den gröna omställningen i trafiken och bekräftar att de kommer att sätta upp laddstolpar på de parkeringar som lagen kräver.

Samtidigt säger han att lagkravet kan bli ekonomiskt betungande för mindre församlingar.

– Ekonomiskt kan det bli tufft för en del mindre kyrkor, säger han.

Hade nog väntat om det inte vore för lagen

På frågan om de skulle ha installerat laddstolpar vid Järstorps kyrka utan lagkravet, svarar Ekholtz att det möjligen hade skett på sikt, men troligen inte redan nu.

Grunden för den nya lagen ligger i ett EU-direktiv om gemensam nivå på laddinfrastrukturen i medlemsländerna. Regelverket har mött kritik från vissa företagare runt om i landet, bland annat ägare av matbutiker.

Här är nya kravet på laddstolpar

  • Kraven om laddstolpe ska vara uppfyllda senast den 1 januari 2025. De retroaktiva kraven innebär följande:
  • Uppvärmda byggnader som inte är bostadshus och som har fler än 20 parkeringsplatser i byggnaden eller på tomten ska ha minst en laddningspunkt för elfordon.
  • För ouppvärmda byggnader och för bostadshus ställs inga retroaktiva krav. Detsamma gäller byggnader avsedda för totalförsvaret.
  • För företag, bostadsrättsföreningar eller andra organisationer kan det finnas möjlighet att få bidrag via Naturvårdsverket.

Källa: Boverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.