Delad bild. En person söker vård med hjälp av en digital vårdapp till vänster. Kent Bobits till höger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Kent Bobits tycker om digitala vårdföretag som ”raggar” patienter i klippet. Foto: SVT

Region Sörmland kritiserar digitala vårdföretag – gör för mycket reklam

Uppdaterad
Publicerad

Digitala vårdtjänster gör för mycket reklam i sociala medier och i andra regioner, menar Region Sörmland. Nu varnar de för att dra in ersättningen och avsluta avtal om inte reklamen minskar.

– Om man inte följer riktlinjerna blir det rena vilda västern, säger Kent Bobits vid Region Sörmland.

Reklamen syns i sociala medier – och riktar sig inte bara emot sörmlänningar. Det går emot regionens riktlinjer för hur avtalet med de digitala vårdtjänsterna ska följas, något som Ekot var först med att berätta om. Vårdföretagen ska också samråda med regionen inför reklamkampanjer, vilket inte heller har gjorts.

– De har full möjlighet att styra om det riktar sig till hela Sverige eller bara delar av Sverige, säger Kent Bobits, verksamhetscontroller i regionen.

Ansvarar för tusentals från andra regioner

Region Sörmland har blivit centrum för de digitala vårdföretagen och i dag är 13 digitala vårdgivare knutna till vårdcentraler i regionen. Det innebär att Region Sörmland får ett huvudmannaansvar för cirka 230 000 besök i månaden, trots att knappt tre procent av besökarna kommer från Sörmland.

Region Sörmland har nu varnat fyra av de digitala vårdföretagen. Martin Lindman är vd för Doktorse Nordic AB som äger flera av de vårdtjänster som varnats, bland annat Doktor.se.

SVT Sörmland har sökt Martin Lindman, men utan framgång. Till Ekot säger han att han inte håller om kritiken.

”Vi ser det inte så. Om man tar i beaktning att vi har så många andra vårdcentraler runt om i Sverige är det lagom tilltaget”.

Drog tillbaka reklam

Max Kronberg, enhetschef på Snabbdoktor, vars underleverantör Knodd varnades av regionen, säger till SVT Sörmland att man dragit in all reklam via sociala medier efter regionens brev.

”Vi är medvetna om de åtgärder Region Sörmland kan ta genom att dra in ersättning och eventuellt hävande av avtal på denna punkt. Detta ser vi givetvis på med stort allvar.”

Fakturerat en miljard

För Region Sörmlands del innebär avtalen med de digitala vårdföretagen varken en fördel eller nackdel ekonomiskt.

Om en patient från en annan region söker vård via en digital vårdtjänst, som har avtal med Region Sörmland, faktureras personens hemregion. Det blir alltså ingen extra kostnad för regionen, men en administrativ belastning för att fakturera andra regioner.

I år kommer Region Sörmland fakturera andra regioner drygt en miljard kronor.

– Ekonomiskt blir det inte riktigt en belastning för vi tar en administrativ avgift på fem procent, men resursmässigt är det en belastning. Det innebär en hel del administration, säger Kent Bobits, verksamhetsutvecklare i regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.