Vanligtvis brukar länsstyrelsen hantera två till tre stycken fall där det finns misstanke om brott mot kulturmiljölagen, i år har den siffran mångdubblats.
– Jag tycker det är tråkigt. Oftast är det smala sträckningar och går att leda om så att det inte skadar en fornlämning, det är väldigt onödigt, säger Cecilia Grusmark som är antikvarie på Länsstyrelsen Södermanland.
Skadorna på de olika fornlämningarna varierar. Både själva grävandet och maskinens hjul har bidragit till skadorna.
Grävföretagen har inte följt lagen
Enligt länsstyrelsen har många aktörerna som jobbar med fiberläggning följt lagen och sökt tillstånd och samråd hos Länsstyrelsen, men i flera fall har det inte gått till så.
– Vissa fall har man sökt samråd men inte inväntat tillräckliga besked och i vissa fall har man inte ens kontaktat oss utan bara kört på, säger Cecilia Grusmark.
Återkommande hos polisen
Polisens enhet för kulturarvsbrott bekräftar att det är ett problem som är återkommande. Men de för ingen statistik, så i fall trenden i Sörmland ter sig i resten av landet kan de inte svara på.
Skadorna som formlämningarna fått går i flera fall inte att åtgärda.
– Det är tråkigt på det sättet att de ska enligt lagen bevaras för kommande generationer och det är då alltid bättre att de får ligga kvar, säger Cecilia Grusmark.