Kyrkoherde Ylva Evensen berättar om planerna på drop-in-dop i Nyköping. Foto: SVT

Rusning efter doptider när restriktionerna lättat

Publicerad

Efterfrågan på tider för dop och vigsel ökar nu efter att större folksamlingar tillåts från 1 juni. I Nyköping är det nästintill fullbokat för dop i kyrkorna fram till mitten av september.

Restriktionerna lättas nu sakta och det innebär att man i sammanhang som dop och vigslar från den första juni får samlas 50 personer istället för åtta.

”Väldigt fullt just nu”

På kyrkans hus i Nyköping har telefonen gått varm på expeditionen den senaste veckan. De är framförallt dop som nu bokas i de sex kyrkor som finns tillgängliga.

– Just dopen planeras med lite kortare varsel medan vigslarna ju oftast ligger något år framåt, säger Britt Andersson, bokningsansvarig vid Nyköpings församling.

– Det är väldigt fullt just nu, det är 2-3 lediga tider fram till mitten av september, säger Britt Andersson.

Tider kvar i Strängnäs och Eskilstuna

I Strängnäs finns det lite fler tider kvar. Där har man sedan tidigare anordnat drop-in-dop i domkyrkan och planerar ett tillfälle nu på lördag. Även i kyrkorna i Eskilstuna finns det tider kvar, även om trycket ökat de senaste dagarna.

– Det märks en tydlig skillnad på förfrågningar jämfört med förra veckan, säger Joel Hanborg som är ansvarig för bokning av kyrkor i Eskilstuna pastorat.

I videon ovan berättar kyrkoherden i Nyköping om planerna på drop-in-dop i sommar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.