Doulan Morlin Schubert, kvinna med flätor och blå tröja som sitter i en stol, förklarar vad man ska tänka på som stödperson åt en födande under en förlossning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad behöver en stödperson under en förlossning tänka på? Det svarar Doulan Morlin Schubert på i klippet. Foto: Serafia Olausson/SVT

Så blir du en bra stödperson – doulan tipsar

Publicerad

En partner, mamma, pappa, farmor, vän eller doula kan alla vara stödpersoner till en födande under en förlossning. Men vad ska man tänka på? Doulan Morlin Schubert tipsar i klippet.

En doulas uppgift är att stötta den födande och en partner emotionellt, informativt och fysiskt innan, under och efter en förlossning.

– Det handlar om att stötta någon i en resa till en bebis. Mitt mål är att varje kvinna ska få föda precis som hon vill, berättar Morlin Schubert från Eskilstuna som har arbetat i yrket i två år.

Är inte sjukvårdspersonalen tillräckligt stöd för den födande?

En doula har inget medicinskt ansvar, mitt enda fokus är kvinnans behov. I dagens förlossningsvård har ju barnmorskorna ofta flera födande att ta hand om vilket gör att de inte kan stanna på rummet under hela födseln. Det där med att en doula inte går in och ut och är kvar för att hela tiden se till kvinnans behov tror jag är viktigt.

Bekostas privat

Kostnaden för att anlita en doula får varje enskild familj stå för.

Maria Eriksson och Mats Lundgren i Vingåker som använde en doula under sin andra förlossning i våras, tycker att det borde finnas ett bidrag för att fler skulle kunna ges möjligheten.

– Det borde vara en självklarhet för alla föräldrapar som vill och som känner att det är en bra lösning och jag tycker att regionerna skulle stå för det. Jag tror att vi skulle få mycket tryggare förlossningar om den möjligheten fanns för alla, säger Maria.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.