familj inne i ett barnrum tillsammans med doulan Morlin som var med på förlossningen när familjens andra barn föddes

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ville inte belasta vänner och familj”, säger mamma Maria – följ till familjen som som valde doula istället för pappa på förlossningen när andra barnet skulle komma. Foto: Serafia OIausson/SVT

Familjen Eriksson-Lundgren i Vingåker valde doula istället för partner på förlossningen

Uppdaterad
Publicerad

Doula istället för partner på förlossningen. Det var något som Vingåkerfamiljen Eriksson-Lundgren testade inför att deras andra barn, Benjamin, skulle födas i april.

– Jätteskönt, mycket lättare för mig att gå in och vara här och nu, säger mamman Maria Eriksson.

Morlin Schubert har jobbat som doula i Sörmland i två år och har följt med flera omföderskor till förlossningen, medan partnern stannat hemma. Det är något som är ovanligt bland kollegorna i Stockholm.

– Det är svårt att säga vad det beror på. Det kan vara så att fler stockholmare kanske stannar där de är födda och därför har familj i närheten som kan passa det äldre barnet, säger Morlin.

Fokus på födandet

För Maria Eriksson och Mats Lundgren i Vingåker var en faktor till att ta hjälp av en doula att helt kunna fokusera på födandet.

– Under den första förlossningen tog jag hela tiden hänsyn till hur Mats och alla andra mådde, men nu var det bara fokus på mig. Morlin har också själv gått igenom en födsel och jag tror det gör att man kan relatera till henne som kvinna på ett helt annat sätt, säger Maria Eriksson.

Även Morlin kan se fördelar och nackdelar med att partnern inte är närvarande.

– En partner är ofta den allra tryggaste för den födande, men de gånger jag har varit själv har det funkat bra ändå. Om jag åker med en partner är det lite fler saker jag behöver tänka på, eftersom det är en till person att ta hänsyn till, men jag kan inte säga att det ena är bättre än det andra.

Morlin Schubert arbetar för Doulagruppen, som finns på flera orter i landet. I november kommer de erbjuda profylaxkurs i grupp i Eskilstuna, vilket inte har funnits tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.