Den digitala vården är begränsad. I de allra flesta fall går det till exempel inte att få antibiotika utskrivet genom ett digitalt möte med en läkare. Foto: TT

Så fungerar digitala vårdbesök

Publicerad

När behöver du uppsöka en fysisk vårdcentral och när räcker det med att besöka en sjuksköterska eller läkare på nätet? Här nedan reder Martin Lindman, vd på det digitala vårdföretaget Doktor.se, ut några frågetecken.

Kan du ge några exempel på symptom och sjukdomar där det bara kan behövas ett digitalt besök?

– Inte bara, men en fråga där man kan hjälpa till i det digitala är om det är ett akut eller icke akut ärende. När det gäller sårskador och infektioner finns det en oro hos patienter om det är något som de måste söka akut hjälp för eller om det kan vänta. Där kan vi hjälpa patienterna, då vi kan se symptom, allmäntillstånd och sårskador.

När behöver man direkt söka sig till en fysisk vårdcentral?

– Om vi till exempel behöver föreskriva antibiotika krävs det i de flesta fall någon form av provtagning. Det finns vissa saker som man inte kan hantera, för det digitala forumet är rätt fyrkantigt i sin struktur då du inte kan klämma och känna på patienten. Du kan se och lyssna på patienten, vilket täcker en viss del men inte allt.

Om man redan har ett recept på en medicin kan man förlänga det genom ett digitalt besök eller måste man besöka den fysiska vårdcentralen då?

– Det kommer helt an på vad det är för något recept och vad man har för information om patienten historiskt. Om det är en patient som har varit hos oss tidigare och om det är vi som har föreskrivit receptet eller inte. Vi hanterar bemötandet med patienten på samma sätt som vi hanterar bemötandet med patienten i den fysiska vården. Samma regler och strukturer gäller i det digitala.

Hur ser ni på att en del är kritiska till digitala vårdbesök? En del tror till exempel att utskrivningen av antibiotika kommer att öka till följd av den här utvecklingen.

– Jag har väldigt svårt att förstå den kritiken. För oss är det en självklarhet att vi följer de riktlinjer som finns i vården, oavsett om det är fysiskt eller digitalt. Du kan inte skriva ut ett recept i den fysiska vården om du inte har gjort en utredning på patienten och kan du inte göra en utredning på patienten digitalt ska du absolut inte föreskriva varken narkotikaklassade preparat eller antibiotika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.