Landstingsrådet Mattias Claesson (C) ser positivt på etableringen i Vingåker. Foto: SVT

Fler digitala vårdföretag kan etablera sig i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Vingåkers vårdcentral är den första vårdcentralen i länet som ägs av ett digitalt vårdföretag. Det finns ett stort intresse bland andra e-hälsoaktörer att etablera sig i Sörmland.

Den 1 januari tog det digitala vårdbolaget Doktor.se över Vingåkers vårdcentral. För patienter som är listade här blir det ingen större skillnad, då den fysiska vårdcentralen fungerar likadant som tidigare.

Men numera finns det även en möjlighet att boka in besök digitalt genom att ringa, chatta eller ha videosamtal med bland annat sjuksköterskor och läkare.

Måste ha en fysisk vårdcentral

Och det kan bli fler sådana här digitala vårdbolag i Sörmland framöver.

– Sörmland är attraktivt för företag som kan komma att etablera sig. Det vi har sagt i vår regelbok är att man ska ha etablerat sig med en fast vårdcentral i botten, säger landstingsrådet Mattias Claesson (C).

– Jag har en stor förhoppning om att det kommer dyka upp fler leverantörer i länet.

Eftersom besöken på vårdcentraler runtom i Sörmland är gratis blir även de digitala besöken det.

Vårdcentraler och landsting betalar

För de patienter som är listade på andra vårdcentraler i Sörmland, men använder sig av den här tjänsten, får den vårdcentral som patienten är listad hos betala 200 kronor för varje vårdbesök, oavsett om det sker digitalt eller fysiskt. Är en patient listad i ett annat landsting får det landstinget betala 650 kronor.

Men än så länge kommer den digitala tjänsten inte att vara öppen för patienter i hela Sverige.

– Upptagningsområdet runt Vingåker kommer att få möjlighet att använda tjänsten. För att vi ska kunna hålla den högsta medicinska nivån i kombination med den höga tillgänglighet som vi har via tjänsten kan vi inte öppna upp det här för alla, säger Martin Lindman, vd för Doktor.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.