Delad bild. Till vänster ett vattenglas, till höger en man i kostym i en korridor. Mannen har skägg och glasögon, inget hår

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det hade inte upptäckts utan granskningen.” Hör EEM:s vd, Kjell Andersson, om tajmningen med revisorsanmärkningen. Foto: SVT

Så ”hittades” VA-miljonerna i Eskilstuna – pengar som egentligen aldrig var borta

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare överskott från Eskilstuna energi och miljös VA-verksamhet bokfördes som obeskattade reserver under flera år i början på 2000-talet. Anledningen: att man inte får göra en vinst. Nu höjs inte VA-taxan som tidigare tänkts.

– Du får inte göra resultat, utan det ska gå plus minus noll och då blir det en utmaning om intäkterna varierar mycket från år till år. Det var också oklart vad man fick göra och hur man skulle hantera det här, säger nuvarande vd Kjell Andersson.

Sedan kom tydligare regler och från 2015 har över- eller underskott hanterats i linje med vattentjänstlagen. Men kvar låg posten obeskattade reserver – som ingen verkade bry sig om.

Slipper höja VA-taxan

Det var först när revisorerna granskade verksamhetsåret 2021 och särredovisningen på VA-verksamheten som upptäckten gjordes. Revisorerna gjorde en anmärkning på posten obeskattade reserver, som då uppgick till nära 190 miljoner kronor. Pengar som nu kommer att överföras till nuvarande VA-kollektiv som omfattar 91 000 personer.

– Vi skulle ha höjt taxorna med 10 procent, men det gör vi inte och de kommande åren behöver vi inte höja taxorna i samma utsträckning som vi hade behövt göra. Vi har kommande investeringar på nära 1, 3 miljarder under en fyraårsperiod, säger Kjell Andersson.

Pengarna återförs

Under onsdagen meddelade Eskilstuna Kommunföretag att man godkänt EEM:s styrelses förslag, det vill säga att beslutet att återföra pengarna till det nuvarande VA-kollektivet nu ska verkställas.

I videon: Hör Kjell Andersson berätta om varför han anser att det är perfekt tajming att hålla tillbaka taxehöjningarna just nu.

FÖRBUD MOT EKONOMISKT ÖVERSKOTT

Enligt VA-lagen får det inte tas ut högre avgifter än vad som behövs för att täcka de nödvändiga kostnaderna för hela VA-anläggningen.

Verksamheten får inte heller drivas så att den totalt sett lämnar ett väsentligt överskott.

Enligt statens VA-nämnd ska över- och underskott i princip jämnas ut inom tre år genom exempelvis taxejustering.

Källa: Svenskt vatten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.