Polisens dubbla uppdrag: Få gärningsmän dömda – och motivera till stöd

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Eskilstuna har ett nära samarbete med socialförvaltningens Stoppcenter och barnahus vid brott i nära relation. Utöver att få en förövare dömd arbetar polisen också med att få personen att inse att beteendet måste förändras så att våldet upphör.

– Vi har ett uppdrag inom polisen och när vi är klara hakar socialtjänsten på, säger Elisabeth Johansson, gruppchef brott i nära relation.

Stödinsatserna är frivilliga och under förhören försöker utredarna att motivera till det stöd som erbjuds, vilket ställer stora krav på utredarna, menar Elisabeth Johansson.

– Vi jobbar på med vår brottsutredning. Förhör med båda parter men också att motivera till stöd. Både för den utsatta, men också att förövaren ska ta ansvar för sitt våld, säger hon.

Är förövaren redo att få stöd lämnas personuppgifterna vidare till Stoppcenter som tar över.

Bo med gärningsmannen

Under utredningen är det vanligt att gärningsman och utsatt fortfarande bor ihop om inte förövaren sitter häktad under tiden.

– Det är så här det ser ut i brott i nära relation, där lever man med sin förövare eller expartner. Det görs en riskbedömning och det kan bli så att man behöver erbjuda den utsatta, som vanligast är en kvinna, ett skyddat boende och då är det ofta barn inblandat också, säger Elisabeth Johansson.

I klippet berättar Elisabeth Johansson hur man motiverar en våldsutövare att söka hjälp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.