Bild på en man i 50-årsålden med kockmössa och svarta glasögon. Han står framför en stor gryta med köttfärssås som han rör om i. I bakgrunden skymtar ett storkök.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kökschef Per Kålbäck lista fördelarna med det nya arbetssättet. Foto: Madeleine Bäckman/SVT

Så lyckades Flen minska matsvinnet i skolan – kall mat var lösningen

Uppdaterad
Publicerad

Skolköken i Flens kommun får numera kall mat utkörd till sig från ett nytt större kök där maten lagas. Det här är ett nytt koncept i kommunen som enligt dem lett till minskat matsvinn, färre mattransporter och bättre arbetsmiljö.

Tidigare lagades maten i tre olika kök i Flen, Malmköping och Hälleforsnäs som dagligen kördes ut varm till skolor och förskolor. Men sedan höstterminens start lagas all mat i det nya produktionsköket Matbruket i Hälleforsnäs.

– Här förbereder vi maten, till viss del sluttillagar, kyler ner och skickar den kall, säger Per Kålbäck kökschef på Måltidsservice.

Den kalla maten sluttillagas eller värms sedan upp på plats i skolköken.

Var gamla och slitna

Per Kålbäck förklarar att kommunen tog ett helhetsgrepp kring skolmatproduktionen då många av köken var i behov av renovering eller ombyggnad. 

– Vi har varit lite underdimensionerade i de stora köken, speciellt dem som har varit gamla och slitna.

De tre centralköken avvecklades och istället byggdes det större produktionsköket Matbruket. Skolköken har i sin tur anpassats, renoverats eller byggts nya för att fungera som sluttillagningskök.

Personalen som arbetade på centralköken har omplacerats och arbetar nu på Matbruket eller i något av skolköken.

Minskat matsvinn

Flens kommun säger att en effekt av det nya konceptet är att matsvinnet minskar. Enligt mätningen som de gjorde efter att de börjat med arbetssättet hade svinnet minskat med 44 kilo under en vecka.

Flen har haft studiebesök av flera sörmländska kommuner som varit intresserade av metoden.

I klippet förklarar Per Kålbäck varför matsvinnet minskar och listar andra fördelar med arbetssättet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.