Tidigare lagades maten i tre olika kök i Flen, Malmköping och Hälleforsnäs som dagligen kördes ut varm till skolor och förskolor. Men sedan höstterminens start lagas all mat i det nya produktionsköket Matbruket i Hälleforsnäs.
– Här förbereder vi maten, till viss del sluttillagar, kyler ner och skickar den kall, säger Per Kålbäck kökschef på Måltidsservice.
Den kalla maten sluttillagas eller värms sedan upp på plats i skolköken.
Var gamla och slitna
Per Kålbäck förklarar att kommunen tog ett helhetsgrepp kring skolmatproduktionen då många av köken var i behov av renovering eller ombyggnad.
– Vi har varit lite underdimensionerade i de stora köken, speciellt dem som har varit gamla och slitna.
De tre centralköken avvecklades och istället byggdes det större produktionsköket Matbruket. Skolköken har i sin tur anpassats, renoverats eller byggts nya för att fungera som sluttillagningskök.
Personalen som arbetade på centralköken har omplacerats och arbetar nu på Matbruket eller i något av skolköken.
Minskat matsvinn
Flens kommun säger att en effekt av det nya konceptet är att matsvinnet minskar. Enligt mätningen som de gjorde efter att de börjat med arbetssättet hade svinnet minskat med 44 kilo under en vecka.
Flen har haft studiebesök av flera sörmländska kommuner som varit intresserade av metoden.
I klippet förklarar Per Kålbäck varför matsvinnet minskar och listar andra fördelar med arbetssättet.