En person står i en livsmedelsbutik med hyllor fulla av förpackade varor i bakgrunden. Personens kläder är gröna, hon är butikschef.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Butikschefen Anna Nagrell ser positivt på att svenskarna har nått målet för förbrukning av plastpåsar. Hör henne berätta mer i klippet. Foto: Nova Stark/SVT

Så mycket billigare blir plastpåsen då skatten slopas

Publicerad

Den 1 november tas plastpåseskatten bort och priset sänks på de flesta butikerna. Svenskarna förbrukar allt färre plastpåsar.

– Det visar ändå att det här har gjort något bra. Kunden har gjort ett val, säger butikschefen Anna Nagrell i Eskilstuna.

2020 infördes plastpåseskatten för att uppnå ett EU-mål om förbrukning av plastkassar. År 2017 förbrukade svenskarna 83 plastkassar per person och år, enligt Naturvårdsverket. År 2023 förbrukade svenskarna 17 plastkassar per person och år.

Anna Nagrell är butikschef på Coop Sveaplan i Eskilstuna, och hon tror inte att kunderna kommer att börja köpa stora mängder plastpåsar igen.

– Jag tror att kunderna har hittat sin väg med att man använder samma påse flera gånger.

Fler sänker priserna

Plastpåseskatten är idag 3 kronor per större bärkasse.

Coop kommer att sänka priserna på plastbärkassar från 6,95 kronor till 3,95 kronor.

– Detta beslut är en naturlig följd av förändringen och något våra kunder förväntar sig, säger Marcus Björling, pressekreterare vid Coop Sverige.

Även på Hemköp och Willys kommer man att sänka priset på plastpåsar motsvarande skatten som tas bort. Hemköp har dock ett antal handlarägda butiker.

– Eftersom vi har fri prissättning så kan jag inte svara på hur dessa handlare kommer att prissätta sina påsar, det kan variera från butik till butik, säger Jenny Pedersén, kommunikationschef på Hemköp.

Samma sak gäller på Ica, varje butik väljer själva vad plastpåsarna ska kosta.

– Vi tror att många kunder kommer att fortsätta att ta med egen kasse till butiken, köpa av flergångsalternativ eller vid små inköp bära hem varor i handen eller väskan även efter punktskattens avskaffning 1 november, säger Maria Elfvelin, pressansvarig på Ica.

Lika många positiva som negativa

Enligt en Novusundersökning gjord på uppdrag av Håll Sverige rent är 39 procent av svenskarna positiva till att skatten tas bort. Andelen som är negativa till det är 38 procent.

Vad tycker några kunder i Eskilstuna om att skatten försvinner? Hör dem berätta i klippet nedan.

Tre personer intervjuas utanför en byggnad. Den första personen står till vänster, klädd i en mörk jacka. I mitten står en kvinna med långt, ljust hår och en ljus tröja. Den tredje personen, till höger, bär en svart huvtröja och headset. Alla pratar i mikrofoner med SVT-logotyp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommer försäljningen av plastpåsar att öka nu? Hör Eskilstunabornas tankar i klippet. Foto: Nova Stark/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.