Så mycket har sörmlänningars skulder vuxit hos Kronofogden

Uppdaterad
Publicerad

Sörlänningarnas skulder hos Kronofogden har ökat rejält de sista två åren. Nu är skulden hos fogden 50 procent större än för två år sedan och uppgår till mer än en halv miljard kronor.

– Utvecklingen mot fler och större krav visar ännu inga tecken på att avta. Det är allvarligt, då det både visar att allt fler personer har svårt att betala, och att företag inte får betalt för sina varor och tjänster, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden.

Skulder på 560 miljoner

Enligt myndighetens halvårsstatistik som sträcker sig från 1 januari 2024 till 30 juni 2024 uppgår skulderna hos personer bosatta i Sörmland 560 miljoner kronor. Det är tio procent mer än samma period året innan och hela 50 procent mer än samma period 2022.

I Sörmland uppgår medianskulden till 3 285 kronor. Störst är medianskulden i Jönköpings län, 3 713 kronor och lägst i Västerbotten, 1 926 kronor.

I Eskilstuna är medianskulden störst i länet, 4 041 kronor. Lägst är den i Gnesta, 2 360 kronor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon tipsar budget- och skuldrådgivaren Björn Sundkvist om vad man ska tänka på innan man hamnar i skuldfällan. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.