Så skyddar du dig mot värmen

Publicerad

Kläder i rätt material och att vara smart med vad du får i dig. Råden från sjukvården är viktiga för många äldre och små barn som är särskilt utsatta under värmeböljor. Det finns även saker att tänka på om du går på medicin.

Region Sörmland har en beredskapsplan vid värmebölja.

Syftet med planen är att snabbt få ut information till alla berörda verksamheter för att förebygga risker för utsatta patientgrupper. Äldre, kroniskt sjuka, spädbarn och små barn är särskilt känsliga för extrem värme.

Under förra sommarens varma väder uppdaterade regionen beredskapsplanen, då Läkemedelskommittén fick in många frågor från både privatpersoner och äldreboenden om förvaring av läkemedel.

– Det kom frågor om läkemedel behöver kyla, men de klarar ganska höga temperaturer under långa perioder. Det står på förpackningen om hur de ska förvaras, säger Åsa Hessel, krisberedskapschef inom Region Sörmland.

Uppehåll med medicinering

Björn Lundahl är informationsläkare på Läkemedelskommittén. Han berättar att det i vissa fall kan vara viktigt att göra uppehåll i sin medicinering när det är varmt under längre perioder.

– Vid värmebölja finns en ökad risk, framför allt hos äldre, för blodtrycksfall. Vissa läkemedel, till exempel de urindrivande, kan späda på effekten för blodtrycksfall och öka risken för att man blir uttorkad. Vid blodtrycksfall kan man även ramla och bryta benet. Rådgör alltid med din vårdcentral eller läkare om du är osäker, säger han.

I klippet ovan får du några tips på hur du skyddar dig mot värmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.