Man sätter upp en lapp om väskförbud på ett fönster på Stiga sports arena

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Guifs säkerhetsansvarige Stephan Bendz berättar om farhågan inför torsdagskvällens match. Foto: Albin Aghamn

Säkerhetsansvarig om väskförbudet på landskampen i Eskilstuna: ”Ställer naturligtvis till det”

Uppdaterad
Publicerad

Med en dags varsel tänkte arrangörerna i Eskilstuna om. Polisen införde väskförbud på större evenemang på onsdagen och vid kvällens handbollslandskamp mellan Sverige och Ukraina råder väskförbud – trots att de egentligen inte omfattas av de nya bestämmelserna.

Arrangörsskapet delas mellan handbollsförbundet och Guif och Stephan Bendz som i vanliga fall är säkerhetsansvarig i handbollsklubben är idag säkerhetsansvarig på matchen. Han tycker det är tråkigt att beskedet kom så nära inpå landskampen.

– Men samtidigt är det så att man försöker vara högt taggad från början, för det är lättare att tagga ner. Vi har ett rätt så bra säkerhetstänkande överhuvudtaget när det gäller de här landskamperna, säger han.

Extra laddning

Tobias Frejefors är projektledare för landskampen vid handbollsförbundet. Han håller med om att det finns en extra laddning vid just den här matchen med tanke på omvärldsläget och att det är just Ukraina som står för motståndet.

– Men det är också något vi tagit hänsyn till vid planeringen. Personer vid förbundet har en löpande dialog med myndigheterna och gör hela tiden kontinuerliga omvärldsbevakningar. Därigenom har vi vidtagit de åtgärder som behövs för att alla ska känna sig trygga, och väskförbudet är ett sådant.

Matchen börjar 18.30 och sänds i SVT2 och på SVT play.

Om väskförbudet

Alla större evenemang i Sverige omfattas av beslutet. Det betyder att alla konserter, festivaler och idrottsevenemang som är tillståndspliktiga eller anmälningspliktiga omfattas av ett totalt väskförbud för publika besökare.

Polisen inför beslutet successivt, vilket betyder att alla framtida ansökningar för större evenemang kommer omfattas av detta. De som redan har fått ett tillstånd eller bevis om anmälan av sitt evenemang från polisen omfattas inte.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.