Sand rinner ur en säck. Intill står biologen Kajsa Mellbrand från länsstyrelsen i Sörmland

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vill du att även bina ska gilla din trädgård? I klippet berättar biolog Kajsa Mellbrand om tricket som får bina att trivas och bli fler. Foto: SVT

Sällsynt bi får länsstyrelsens hjälp utanför Strängnäs

Publicerad

Det sällsynta rödtoppebiet trivs på Vansöfältet utanför Strängnäs. Nu satsar länsstyrelsen på att göra marken än hemtrevligare för bin och andra pollinerare.

En gång i tiden övade pansarvagnar på Vansöfältet. Nu är det i stället kor som trampar på markerna. Det passar tydligen rödtoppebiet alldeles utmärkt.

Den sällsynta pollinatören höll tidigare bara till på Revingefältet i Skåne innan det för några år sedan även dök upp utanför Strängnäs.

– Den trivs för att det finns väldigt mycket rödtoppar just här och det är en blomma som den vill samla pollen ifrån, säger Kajsa Mellbrand, biolog hos länsstyrelsen.

Vilka är hoten mot insekterna?

För att få bin och andra insekter att fortsätta trivas och frodas har Länsstyrelsen Sörmland bestämt sig för att hjälpa naturen på traven.

– Biåtgärder är ofta ganska enkla, snabba och billiga i jämförelse med mycket annat.

I veckan skrapades marken på sina ställen och en stor sandhög dumpades intill ett buskage.

– Hoten mot de här insekterna är att det inte finns plats för dem i det moderna jordbrukslandskapet. Därför det viktigt att värna och skapa spridningsmöjligheter där det går, säger Mellbrand.

I klippet berättar biolog Kajsa Mellbrand om hur ett enkelt knep kan få bin att älska din trädgård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.