Riksbanken har i flera månader uppmanat svenskarna att använda upp sina gamla mynt. Men myntsamlare menar är att det finns en hel del gamla mynt som är värda mer än vad valören säger.
– Det man ska tänka på är att man inte ska handla för silvermynt. Generellt kan man säga att det gäller mynt från före 1968, de ska man helst behålla tills silverpriset gått upp, säger Börje Jönsson, myntsamlare från Flen.
LÄS MER: Här är mynten och sedlarna som blir ogiltiga
Saknar information från Riksbanken
Enligt myntsamlarna Lars Öjegran och Börje Jönsson varierar silvervärdet över tid och som mest har en enkrona varit värd nära 15 kronor, att jämföra med strax under tian idag.
Även en- och femkronor från före 1968 har ofta ett högre värde än valören. Något myntsamlarna i Flen tycker att Riksbanken borde ha informerat tydligare om.
– Det framgår på vår hemsida där vi har en tabell som visar vilka mynt som innehåller silver, så det är ingen hemlighet, säger Leif Jacobsson projektledare på Riksbanken.
”Varför skulle vi lurat dem”
Riksbanken själva säger att man inte lurat någon, och att det är upp till var och en vart man väljer att lämna in sina gamla mynt.
– Varför skulle vi ha lurat dem, säger Leif Jacobsson.
– Det står ju var och en fritt att sälja till en mynthandlare och få ett högre värde.
Silvervärdet ingen extra intäkt till staten
Men staten tjänar själva på det här då?
– Nej det gör vi inte, de mynt vi får in går till nedsmältning, så silvervärdet blir ingen extraintäkt, säger Leif Jacobsson.
Läs mer: Fyra sätt att bli av med mynt som snart blir skrot
Fick 320 kronor istället för 39
De gamla mynten kan man sätta in på sin bank fram till och med sista augusti år. Men innan man gör det kan man precis som Lars Öjegrans vännina gjorde: kolla årtalen på mynten först.
– Jag hittade 39 silverenkronor bland hennes gamla mynt. Så istället för att hon hade 39 kronor att handla för fick hon 320 kronor att handla för. Och det tyckte hon var bra, säger Lars Öjegran.
Hur gick det till?
– Jag köpte mynten för silvervärdet, säger Lars Öjegran.