Det var i juni förra året som ett stort antal polistillslag skedde i ett flertal länder. Insatsen kallades Trojan shield och byggde till stor del på information som polisen inhämtat mot kriminella via meddelandeappen Anom.
Kriminella som använt appen kunde avlyssnas direkt av polisen som sedan kunde slå till synkroniserat runt om i världen. Bland annat i Sverige.
Sålde narkotika på Darknet
Under torsdagen lämnades ett åtal in vid tingsrätten i Nyköping. Sex personer åtalades för synnerligen grovt narkotikabrott i ett ärende som har direkt koppling till Trojan shield. Tre av dem, två i 30-årsåldern och en i 40-årsåldern, är hemmahörande i Sörmland.
De sex åtalade ska enligt åklagaren ha ingått i en organisation som har bedrivit narkotikaförsäljning på Darknet, en ljusskygg och hemlig del av internet.
– De har olika kopplingar till varandra. Det är vänskap sedan kort tid och familjeband, säger kriminalinspektör Henrik Hägglund som är en av de sörmlandspoliser som arbetet med ärendet.
De inblandade ska ha haft olika roller. Bland annat som försäljare, packare och organisatör.
Försäljningen ska ha skett via plattformen Flugsvamp 3 och under den misstänkta brottstiden, januari till 7 juni 2021, har cirka 1 400 försändelser med narkotika postats till köpare runtom i Sverige.
Det handlar bland annat om runt 60 000 tabletter bensodiazepiner och ett kilo kokain som skickats ut till olika mottagare runt om i landet.
Försäljningen ska enligt polisen ha inbringat omkring två miljoner kronor.
Men polisen har hittat ännu större mängder narkotika. Det handlar bland annat om ytterligare två kilo kokain, 40 kilo amfetamin och 8,5 kilo hasch. Narkotikan har hittats i olika gömmor. Bland annat under en rotvälta. Det sammanlagda värdet på all narkotika har polisen ingen sammanställning av.
Synnerligen grovt brott
Polisutredningen är mycket stor och omfattar 5 250 sidor. I den finns stora mängder information från bland annat chattappen Anom, ett flertal telefoner och datorer.
Det finns flera anledningar till att åklagaren bedömer brottet som synnerligen grovt.
– Dels mängderna narkotika, att man använt sig av krypteringsappar och haft försäljning på Darknet. Men också att man skickat försändelser utan att veta vilka kunderna kan vara. Det kan vara barn eller psykiskt sjuka som fått tag i drogerna, säger Jonas Peterson, kammaråklagare och förundersökningsledare.
Straffet för synnerligen grovt narkotikabrott ligger på mellan sex och tio års fängelse.
Fem av de åtalade nekar till brott.
Under nästa vecka förväntas rättegången starta i Nyköpings tingsrätt.