Astmasjuka Jessica, 6 år.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Om vi inte har tillräckligt med medicin hemma blir de inlagda på sjukhuset”, säger Linnea Sederström, mamma till Jessica, 6. Hör henne berätta mer i klippet. Foto: SVT

Sexåriga Jessicas mamma efter akuta bristen på medicin: ”Känner sig maktlös”

Uppdaterad
Publicerad

Det råder akut brist på astmamedicin för små barn i hela Sverige. Enligt Läkemedelsverket är medicinen restnoterad året ut och kan förbli det hela nästa år.

– Man känner sig maktlös, säger Linnea Sederström, mamma till två barn med astma.

Det senaste halvåret har tärt på familjen Sederström i Nyköping som oroats över att inhalationssprej med ämnet flutikason knappt går att få tag på i Sverige.

– Det används av barnen ihop med en så kallad spacer, säger Linnea Sederström.

En spacer är en andningsbehållare för små barn som inte kan använda astmamediciner med pulver, eftersom de har svårt att få i sig de medicinerna.

Hör Linnea Sederström berätta om oron i klippet ovan.

Akuta mediciner

Alice, 5, har astma och hennes ett år äldre syster Jessica har allvarlig astma. Båda har tidigare lagts in på sjukhus när det exempelvis varit vinter och kallt ute. Bristen på den långvariga astmamedicinen gör det tufft för familjen som i stället kan tvingas använda sig av mer akuta preparat.

– Det är de långsiktiga behandlingsmedicinerna som det är problem med att få tag på. Det gör att astmaanfallen blir allvarligare och de sker oftare, säger hon.

Ökad efterfrågan

Bristen har orsakats av ökad global efterfrågan, produktionsstörningar och begränsningar i produktionskedjan, enligt Läkemedelsverket.

Vanligtvis finns inga stora extralager som kan möta en ökad efterfrågan under en längre tid.

– Om företagen inte hinner skala upp i den takt som efterfrågan ökar så kan följden bli att flera eller alla produkter inom en grupp av läkemedel går i rest, säger Maria Wanrud, gruppchef på enheten för läkemedelstillgänglighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.