• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Se Katerina svara på de tre vanligaste sexfrågorna Foto: SVT

Sexologen: ”Brinner för att elever ska kunna prata om sex avdramatiserat”

Publicerad

Sex och sexuallitet kan vara ett känsligt ämne att prata om, speciellt i tonåren. Det är något som sexologen Katerina Sparr Holinkova vill ändra på.

Katerina jobbar just nu på Gökstensskolan i Torshälla som elevassistent men hon föreläser också om sex för skolans högstadieelever.

– Det jag brinner för mest av i hela världen är att elever ska kunna prata om sex och sexualitet på ett avdramatiserat sätt.

Fredagsprofilen

Hon möter en hel del fördomar i yrket som sexolog, som att man är väldigt bra på sex till exempel. Egentligen handlar det om kroppen, tankar och identitet.

”Var mycket trä kondom på pinne”

Just nu fokuserar hon på att försöka förbättra sex- och samlevnadsutbildningen i skolan.

I Sverige har utbildningen funnits obligatoriskt sedan 1955 men Katerina undrar om den har blivit så mycket bättre sedan dess.

– När jag gick på högstadiet hade vi en kärleksvecka då man fick jobba i grupper kring ämnet. Jag hamnade i en jättebra grupp, så jag hade en rolig och lärorik vecka. Men andra kanske hamnade i grupper som de inte kände sig bekväma i, och på biologilektionerna var det mycket trä en kondom på en pinne.

Vi få in sexualitet i andra skolämnen

Om hon fick bestämma skulle sex och sexualitet tas upp på olika sätt i alla ämnen.

– Lika naturlig som att vi pratar om geografi och religion. Att vi inom andra ämnen tar upp hur man ser på kanske manligt och kvinnligt, sexuell läggning, hur ser det ut med rötsrätt. Så att det blir en naturlig del av lektionerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fredagsprofilen

Mer i ämnet