Shala Morad sitter i rullstol iklädd sin undersköterskeuniform. Hon sitter intill en äldre dam på Lövåsgården i Katrineholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Undersköterskan Shala Morad känner att hon vill visa andra, bland annat de äldre på Lövåsgården, att livet går vidare även om benen inte längre bär. Foto: Otilia Bogen, SVT

Shalas kamp för att jobba som undersköterska i rullstol – tillbaka i drömyrket

Uppdaterad
Publicerad

En olycka för över 20 år sedan förändrade allt. Shala Morad skulle plötsligt leva resten av sitt liv i rullstol och fick sluta som undersköterska – ett jobb hon älskade.

Men efter många turer är hon nu tillbaka i yrket. Med sin rullstol vill hon visa andra att livet inte tar slut bara för att man måste sitta ner.

I den nya tillvaron efter olyckan var det svårt nog att ta på sig kläder eller duscha – att fortsätta jobba med att hjälpa andra var otänkbart.

– Det var jättejobbigt, det kändes som att allt var kört, säger Shala Morad.

Högre arbetslöshet

Det är oftast svårt för personer med nedsatt rörelseförmåga att få ett jobb, enligt organisationen DHR som företräder gruppen. Arbetslösheten bland personer med  funktionsnedsättningar är 17 procent jämfört med 8 procent i den arbetsföra befolkningen som helhet, enligt SCB:s statistik.

Enligt Kristian Cornell, ombudsman DHR, finns det en obefogad rädsla hos arbetsgivare om att behöva stå för anpassningskostnader.

– Så är det inte, det finns bidrag hos arbetsförmedlingen som täcker det. Den okunskapen är ett stort hinder.

Rullstolen blev ett problem

Shala Morad kunde så småningom söka sig ut i arbetslivet igen. Men i bransch efter bransch visade det sig vara för krångligt med rullstol. Myndigheter och förskolor tackade nej till att ge henne fast anställning efter provperioden.

Till slut fanns det en arbetsgivare som var villig att chansa på en undersköterska i rullstol, trots att det är ovanligt i branschen. På Lövåsgården i Katrineholm är organisationen tillräckligt stor för att det skulle finnas arbete att utföra även för en som inte kan göra alla moment.

Kan inspirera andra

Efter provanställningen fick Shala Morad beskedet att hon fick stanna kvar. I dag är hon uppskattad både av kollegorna och av de boende. En oväntad bonus var att rullstolen ibland blir en symbol för samhörighet med de boende – och ibland rent av en källa till inspiration.

I videon får vi följa med henne till Monica Lott som bor på Lövåsgården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.