• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Pär Knutsson är vd för Sjötorps  hus. Han befinner sig på en byggarbetsplats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Pär Knutsson om beslutet som tryggat framtiden för Sjötorps hus. Foto: SVT

Sjötorps hus i Katrineholm går mot strömmen i byggkrisen – hittade lönsam nisch

Uppdaterad
Publicerad

Det blåser snåla vindar för byggföretagen i Sörmland. Bostadsbyggandet har tvärnitat och flera byggföretag har varslat om uppsägningar. Men Sjötorps hus i Katrineholm har hittat en nisch där det fortfarande går att tjäna pengar.

Under 2022 investerades det 10,1 miljarder kronor i bostadsbyggande i Sörmland, visar statistik från branschorganisationen Byggföretagen. Nästa år väntas investeringarna stanna vid 7,2 miljarder.

Nedgången inom byggbranschen har börjat ge effekter. Under hösten har flera företag tvingats till personalminskningar, bland annat varslade Flens byggelement ett 30-tal medarbetare.

Byggföretagen pessimistiska inför 2024

Pär Knutsson är vd på Sjötorps hus med säte i Katrineholm. Även hans företag har bantat personalstyrkan med fem personer under hösten.

– Det var ett beslut vi var tvungna att ta. Men nu har vi den personalstyrka vi behöver för 2024, säger han.

Organisationen Svenskt Näringsliv har genomfört en enkätundersökning bland drygt 130 företag inom olika branscher i Sörmland. Där sticker byggföretagen ut som de mest pessimistiska inför 2024.

– Byggbranschen har varit mest utsatt och har varit så under en tid. Där har svångremmen dragits åt, säger Sofia Sjöström på Svenskt näringsliv Sörmland.

Stora behov inom offentlig sektor

Enligt undersökningen uppger 30 procent av företagen att det finns risk för uppsägningar under det kommande halvåret.

Inom byggbranschen räknar fler än hälften av företagen i undersökningen med att försäljningen under nästa år kommer att sjunka.

Pär Knutsson är dock optimistisk hans företag har lämnat bostadsbyggandet till förmån för projekt inom offentlig sektor där behoven av nya lokaler fortfarande är stort.

– För oss ser det bra ut. Vi har jobb under hela nästa år, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.