Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har granskat samtliga regioners ansvar när det gäller medicinsk vård och behandling av äldre på särskilda boenden som har haft misstänkt eller konstaterad covid. Enligt Ivo har ingen region tagit sitt fulla ansvar.
Stora brister i Sörmland
När det gäller Sörmland påtalar Ivo följande brister:
- Vård har inte getts utifrån den enskildes behov.
- Äldre och deras närstående har inte fått vara delaktiga eller informerats om vården.
- Vård i livets slutskede har inte diskuterats och genomförts enligt reglerna.
- Brister i journalföring gör att det inte går att följa vården.
Ivos granskning, som omfattar perioden mars-juni, visar att det i början av pandemin funnits generella direktiv i Sörmland om att patienter med stark misstanke om covid inte skulle skickas till sjukhus, utan vårdas hemma.
Instruktion i journaler
Ivo uppger att det framgår av patientjournaler att det funnits en instruktion från infektionskliniken att patienter med trolig covid inte skulle skickas till sjukhus om deras allmäntillstånd försämrades. Det var först efter frågor från anhöriga som patienten eventuellt kunde läggas in – men då skulle kliniken tillfrågas först.
Men detta är fel, menar Region Sörmland.
”Stämmer överhuvudtaget inte”
– Detta stämmer överhuvudtaget inte. Region Sörmland har inte gått ut med sådana här riktlinjer. Infektionskliniken har heller inget mandat att reglera kommunernas äldrevård. Region Sörmland har under hela pandemin haft samma riktlinjer som tidigare, alltså att individuella bedömningar av alla patienter ska göras även om det under våren, i större utsträckning än annars, gjordes bedömningar över telefon. Vår bild är att det trots svårigheterna i stort sett har fungerat väl även om misstag och avsteg från detta säkerligen har skett, säger Marie Björnstedt Bennermo, chef för Region Sörmlands patientsäkerhetsenhet på regionens hemsida.
Enligt Ivo:s granskning ändrades direktivet efter en tid.
Det finns också uppgifter om att beslut om palliativ vård skulle tas för alla patienter med symptom, oavsett om de hade konstaterad smitta eller inte.
Palliativ vård utan samråd
Vidare framgår det att beslut om vård i livets slutskede har tagits utan samråd med patienter och närstående.
Region Sörmland har till den 15 januari på sig att redogöra för hur bristerna ska åtgärdas.