Reporter håller upp mobiltelefon med en nätläkarapp

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter Frida Gunnvald berätta vilka regler som kan ändras i den digitala vården och hur du kan påverkas. Foto: SVT

Skärpta villkor för nätläkare på gång – så kan du påverkas som patient

Uppdaterad
Publicerad

Det är en vårdform som används ofta – men som genom åren också har fått mycket kritik. Nu har den digitala vården utretts av staten och snart kan det komma ändringar som påverkar både företagen och dig som patient.

Sedan flera år tillbaka är Sörmland ett starkt fäste för de digitala vårdföretagen. Och sedan dess har kritiken mot både vårdapparna och Region Sörmland blivit aktuell i omgångar. Det har bland annat handlat om dyra notor som andra regioner fått betala och vilka patientavgifter man har i Sörmland.

Varje gång en person som inte bor i Sörmland sökt vård i en av apparna har hemregionen nämligen fått betala en så kallad utomlänstaxa.

Statlig utredning vill göra om digitala vården

Men snart kan det bli stora förändringar för den digitala vården. Det handlar bland annat om vilka avgifter som ska gälla och vem som ska betala för utomlänsvården. Man vill även att fler ska söka vård i sitt eget län – om det finns ett likvärdigt alternativ.

Utredningen har varit ute på remiss, där bland annat regioner och privata vårdföretag har fått tycka till. Nu är utredningen på beredning hos socialdepartementet. Enligt förslag ska den träda i kraft hösten 2025, men det kan ta längre tid än så.

Politiker positiv till utredning

Lars Lundqvist (KD) är regionråd med särskilt ansvar för vården i Sörmland. Han berättar att Sörmland välkomnar utredningen:

– Det är en vårdform som är här för att stanna. Och då måste man se till att den regleras och att vi får ett bra sätt att jobba med den, säger han.

Hur påverkar de föreslagna ändringarna dig som patient? Hör reportern berätta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.