Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har sett till att skapa trygga resvägar” – se hur Torbjörn Kock (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, svarare om elever i Nyköping som behöver åka långt för att ta sig till lektioner. Foto: SVT

Skolorganisation i Nyköping kan strida mot lagen – utredare vill se ändring

Uppdaterad
Publicerad

Resa över en mil för att ta sig till nästa lektion – på samma grundskola. Det är verkligheten för vissa barn i Nyköping. De långa avstånden mellan skolbyggnader kan strida mot lagen, påpekar en extern utredare som nu uppmanar kommunen till ändring.

Enligt skollagen ska en skolenhet omfatta byggnader som ligger ”nära varandra”. Men i Nyköpings kommun finns det grundskolor med byggnader som har avstånd på mellan en kilometer och över en mil. Sträckor som elever behöver åka för vissa lektioner.

Det var förra året som den externa utredaren fick i uppdrag av kommunen att se över skolorganisationen.

Det är just avståndet mellan byggnaderna som kan bryta mot lagen, menar den externa utredare som förra året fick i uppdrag av kommunen att se över skolorganisationen.

Utredaren uppmanar därför till en justering för att undvika att Skolinspektionen slår ner på upplägget.

– Det kommer vi ta med oss och jobba vidare med, säger Torbjörn Kock (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Slogs ihop i Nyköpingsmodell

Det är oklart hur det påverkar Nyköpings högstadium, som består av skolorna Alpha och Omega och som slogs samman 2014 i samband med att den uppmärksammade så kallade Nyköpingsmodellen infördes.

– Vi får se, det blir upp till verksamheten att återkomma med ett förslag, säger Torbjörn Kock.

Exakt vilket avstånd som räknas som nära specificeras inte, men det finns tidigare domar från andra kommuner som utredaren använder som exempel.

I en av dem, från 2014, bedömdes ett avstånd på 150 meter mellan skolbyggnader, med mellanliggande bebyggelse, tillräckligt för att det inte skulle räknas som en enhet.

– Det har vi fått till oss i den här utredningen också. Där det är klargjort från förvaltningsrätten hur man tolkar det här med avstånd, säger Torbjörn Kock (S).

Organisationen har funnits i flera år

Den nuvarande strukturen för den kommunala grundskolan har funnits sedan 2017 och att det finns en risk att den inte följer skollagen har kommit upp vid olika tillfällen.

Borde inte det här ha gjorts tidigare?

– Det kan man väl säkert tycka, men nu har det först blivit aktuellt efter påtalande under det senaste året, säger Kock.

Skolor med flera byggnader och dess avstånd

Släbroskolan: Släbro och Råby skola (13,0 kilometer)

Kiladalens södra skola: Jönåkers och Ålberga skola (11,8 kilometer)

Tunabergs skola: Buskhyttans och Nävekvarn skola (11,5 kilometer)

Kiladalens norra skola: Svalsta och Bergshammars skola (2,9 kilometer)

Arnö skola: Herrhagen och Långsätterskolan (1,0 kilometer gångväg)

Gruvans skola: Långbergs- och Brandkärrsskolan (900 meter)

Rosenkulla skolan: Rosenkälla- och Stenkullaskolan (900 meter)

Nyköpings högstadium: Alpha och Omega (600 meter)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.