Foto: SVT montage

Sköts ner vid akuten – nu dömd till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den 36-årige man som sköts i benen utanför akutmottagningen på Mälarsjukhuset greps själv kort innan skotten föll.

Nu har han dömts till fängelse.

Bara dagar innan mannen sköts ner utanför akuten och skadades svårt blev 36-åringen själv gripen på ett hotellrum i Eskilstuna.

Där beslagtogs en pistol, tillhörande ammunition och en skyddsväst – liksom olika narkotiska preparat.

Hävdade självförsvar

36-åringen erkänner både narkotika- och vapeninnehavet, men har hävdat att han köpt pistolen i självförsvarssyfte. Han uppger, enligt rättegångsprotokollet, att han hade blivit hotad och att ”folk sköt varandra till höger och vänster”.

Men tingsrätten bedömer inte att det vid tillfället för gripandet fanns någon fara för mannens liv eller hälsa.

Frisläppt och sen skjuten

Några dagar efter tillslaget på hotellet släpptes 36-åringen – och kort därefter blev han kontaktad av en person och sedan nerskjuten vid Mälarsjukhuset.

I maj förra året dömdes en 25-åring till fyra års fängelse för den skjutningen.

För vapeninnehavet på hotellet döms nu 36-åringen till sex månaders fängelse.

Rätten menar att det varit fråga om ett fullt funktionsdugligt skjutvapen med tillhörande skarp ammunition som innehafts på ett hotellrum av en narkotikamissbrukande gärningsman.

Drogfri sen ett år

Skotten som mannen träffades av utanför Mälarsjukhuset gav upphov till allvarliga skador som han ännu inte återhämtat sig från.

36-åringen har fått behandling för sin kriminalitets- och missbruksproblematik och är, enligt utsago, drogfri sedan maj förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.